NETFLIKS SNIMA NOVU SERIJU: Ekranizuju Markesov roman Sto godina samoće!
Foto: Profimedia

Dobre vesti

NETFLIKS SNIMA NOVU SERIJU: Ekranizuju Markesov roman Sto godina samoće!

Pop kultura -

Kompanija "Netfliks" saopštila je da će snimiti seriju po romanu "Sto godina samoće" kolumbijskog pisca i dobitnika Nobelove nagrade za književnost Gabrijela Garsije Markesa.

Sinovi velikog pisca Rodrigo Garsija i Gonsalo Garsija Barha biće izvršni producenti serije, a zasad je poznato da će se snimati na španskom jeziku i uglavnom u Kolumbiji.

foto: Profimedia

Markes je preminuo 2014. godine, ali za života nije dao odobrenje da se ekranizuje ovaj roman. "Sto godina samoće" objavljen je u Buenos Ajresu 30. maja 1967, a reakcije publike su podsećale na "bitlmaniju": gomile ljudi, kamere, eksklamacije, osećaj početka nove ere. Knjiga je izašla na engleskom 1970, a za njom i meko koričeno izdanje s gorućim suncem na koricama, slikom koja je postala simbol decenije. Kad je Markes dočekao Nobelovu nagradu 1982. godine, roman je već bio smatran Don Kihotom južne hemisfere, dokazom književne veštine Latinske Amerike, a autor je postao Gabo, poznat širom celog kontinenta po nadimku, kao njegov prijatelj s Kube Fidel Kastro.

foto: YT Printscreen

Kada je Markes umro u aprilu 2014, Barak Obama se pridružio Klintonu u žalosti, nazivajući autora "omiljenim piscem još od rane mladosti" i pominjući svoje dragoceno, potpisano izdanje romana "Sto godina samoće".

Kurir/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track