Najnovije vesti

SEKA SABLIĆ OSVAJA KAN: Glumica snima film koji će imati premijeru na 72. Kanskom festivalu!
Foto: Stefan Jokić

Dobre vesti

SEKA SABLIĆ OSVAJA KAN: Glumica snima film koji će imati premijeru na 72. Kanskom festivalu!

Pop kultura

U Sarajevu je počelo snimanje omnibusa od pet kratkih filmova, čija će premijera otvoriti program "Petnaest dana autora" na ovogodišnjem 72. Kanskom festivalu.

U ovom projektu učestvuju i mlada srpska rediteljka Maša Šarović i Filmski centar Srbije. Ona je već ranije nagrađivana za svoje studentske filmove "Grad" i "Najtopliji dan leta".

- Sasvim prirodno, veoma sam uzbuđena i počastvovana pozivom da budem deo jednog ovakvog projekta, koji, to moram da naglasim, nastaje u savršenim uslovima u smislu produkcije. Svoj film ću posle opsežnih priprema snimati na lokacijama u Sarajevu i okolini od 11. do 13. marta. Film koji će biti prikazan u Kanu činiće pet filmova mladih reditelja u trajanju od 12 minuta. Moj film će se baviti i fenomenom salivanja strave, i mislim da ću u ovako dobrim uslovima uspeti da izguram zacrtano. Naravno, a onda da iskoristim prilike koje će mi odlazak u Kan i prisustvo festivalu pružiti - kaže Maša.

foto: FCS promo

Filmove producira Sarajevo film festival (Obala art centar), a pet autora iz sveta i pet autora iz regiona zajedno će raditi na pet kratkih desetominutnih filmova.

Rad na ovim filmovima okupiće međunarodnu glumačku ekipu. U filmovima će glumiti Jelisaveta Seka Sablić,Mirjana Karanović, Mediha Musliović, Doroteja Nadrah, Marija Pikić, Andrea Aković, Lidija Kordić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Mladen Nelević i drugi.

foto: Promo

Filmovi koji će se snimati u Sarajevu su "Love supreme", čiji su autori Dušan Kasalica (Crna Gora) i Teodora Ana Mihai (Rumunija / Belgija); "Red stain", autora Urške Đukić (Slovenija) i Gabrijela Cafka (Grčka/Danska), "The sign" Eleonore Veninove (Makedonija) i Jonea Rozenkjera (Izrael/Švajcarska), "Mommy" Maše Šarović (Srbija) i Šaron Angelhart (Izrael) i "Spit", čiji su autori Neven Samardžić (Bosna i Hercegovina) i Karolina Markovic (Brazil). Deset autora će takođe imati priliku da predstavi svoj prvi dugometražni filmski projekt učesnicima Kanskog festivala i Marketa: kupcima, agentima, predstavnicima medija i distributerima. Filmski festival u Kanu biće održan od 14. do 25. maja. Kurir/ Foto: Stefan Jokić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...