POČEO GITAR ART FESTIVAL! VISENTE AMIGO: Beogradska publika razume flamenko!
Foto: EPA Marcial Guillen

najveća svetska imena gitarskog sveta

POČEO GITAR ART FESTIVAL! VISENTE AMIGO: Beogradska publika razume flamenko!

Pop kultura -

Jubilarni 20. Gitar art festival počeo je sinoć, a gost ove godine je najbolji svetski flamenko gitarista i autentični naslednik Paka de Lusije - Visente Amigo.

Amigo je svetski poznati umetnik koji je između ostalog sa Stingom snimio "Send your love", a radio je i sa Kitom Ričardsom, Dilanom i drugima...

Muzičar je treći put u Beogradu, a kako je rekao pred sinoćnji koncert, imao je veliku želju da ponovo nastupi u srpskoj prestonici.

- Beogradska publika mi je ostala u jako lepom sećanju jer oseća i razume flamenko - kazao je Amigo.

Tokom šest dana održaće se devet velikih koncerata, a Beograd će posetiti preko 120 najistaknutijih imena gitarskog sveta iz 35 zemalja sveta. Prvi put ove godine, pet večeri održaće se u velikoj sali Kombank dvorane.

Beogradskoj publici prvi put će se predstaviti kraljica fado muzike nove generacije - Karminjo, a duo slavnih gitarista Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić premijerno će predstaviti dugo iščekivan projekat "Kruševo 2".

Nova festivalska produkcija i projekat Kings of String The Younger ovog puta okuplja mlade talente i velike virtuoze, a nakon dva rasprodata Sava centra 2006. i 2008. godine, najpoznatiji Džipsi džez - sving sastav Rosenberg Trio iz Holandije nastupiće i na jubilarnom Guitar Art Festivalu.

Svečano zatvaranje festivala 17. marta rezervisano je za veliki koncert pod nazivom "Veče Hoakina Rodriga - Tri najpopularnija koncerta za gitaru i orkestar", u okviru kojih će nastupiti solisti Vojin Kocić, Ema Kapor, Sabrina Vlaškalić, Alexander Swete, Maroje Brčić, Zoran Krajišnik i Nemanja Ostojić.

Repertoar jubilarnog Guitar Arta čine i 20 najvećih imena klasične gitare, koji će nastupati drugo, treće i četvrto veče festivala na koncertima od 18:00 časova.

Publici će se predstaviti brazilski virtuoz Jamandu Kosta, Bratislava gitar kvartet i Kosta Kociolis iz Grčke, Duo Abreu iz Švedske, Bendžamin Verderi iz SAD, Jeseok Bang iz Koreje, Marko Tamajo iz Austrije i Anabela Montesinos iz Španije, Artyom Dervoed iz Rusije, Đampaolo Bandini iz Italije, Rafaela Smits iz Belgije, te Tomas Miler Pering iz Nemačke i mnogi drugi.

Kurir.rs / Foto: EPA Marcial Guillen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track