OVOG PROLEĆA, U VELIKOJ SALI SAVA CENTRA, BEOGRAĐANE OČEKUJE NAJPRESTIŽNIJI MUZIČKI DOGAĐAJ GODINE: Nastup čuvenog hora Sretenjskog manastira
Foto: Promo

OVOG PROLEĆA, U VELIKOJ SALI SAVA CENTRA, BEOGRAĐANE OČEKUJE NAJPRESTIŽNIJI MUZIČKI DOGAĐAJ GODINE: Nastup čuvenog hora Sretenjskog manastira

Pop kultura -

Hor moskovskog manastira, podignutog u XIV veku, sastavljen je od dvadeset četvoro solista - osnovu hora čine monasi i diplomci Moskovskog teološkog fakulteta i Akademije, kao i pevači Moskovske akademije za horsku umetnost, Moskovskog konzervatorijuma i Muzičke akademije.

Izuzetno cenjen i voljen u Kremlju, hor je mnogo puta nastupao pred stranim delegacijama i gostima predsednika Ruske federacije, a prvu i jedinu svetsku turneju održali su 2007. godine povodom objedinjenja Ruske pravoslavne crkve, kada su nastupili samo u najvećim gradovima sveta: Njujorku, Londonu, Parizu, Sidneju, Berlinu, Madridu, Pekingu, Tokiju... Kako hor u inostrane posete odlazi samo u izuzetnim prilikama sa povodom, a ovo je jedinstvena prilika da ih publika u Srbiji čuje van zidina manastira.

Hor Sretenjskog manastira i zvanično je proglašen za najbolji crkveni hor na svetu, a muški hor, zajedno sa horom ansambla „Aleksandrov“, predstavlja brend ruske horske umetnosti. Njihov repertoar je izuzetno širok, a prevashodno je baziran na duhovnoj muzici, pesmama u slavu Otadžbinskog rata i najlepšim ruskim romansama koje čine osnovu prepoznatljivosti ruske muzike.

I kritičari i slušaoci širom planete ujedinjeni su u oceni da svaki njihov nastup predstavlja svojevrsnu muzičku liturgiju - snaga njihovih glasova i muzikalnost kojom odišu otkrivaju svu širinu i toplinu slovenske, ruske duše i duhovnosti.

Koncert će biti održan 17. maja u Sava centru, sa početkom u 19.30 časova.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track