KINEZI SRBIMA OTELI POSAO U IGRI PRESTOLA: Uzeli su plastiku umesto prstenja iz Srema! Umetnik iz Mačvanske Mitrovice napravio nakit za članove porodice Lanister
Foto: HELEN SLOAN, Promo

Otkrivamo

KINEZI SRBIMA OTELI POSAO U IGRI PRESTOLA: Uzeli su plastiku umesto prstenja iz Srema! Umetnik iz Mačvanske Mitrovice napravio nakit za članove porodice Lanister

Pop kultura -

U poslednjoj sezoni "Igre prestala", koja počinje 15. aprila na kanalu HBO, umalo da završi nakit pravljen u Srbiji. Miloš Damnjanović iz Mačvanske Mitrovice u porodičnoj radionici zajedno sa ocem pravi replike starih predmeta, oružja, nakita, statua, a njihovo prstenje trebalo je da nose članovi porodice Lanister.

- Nismo prošli na konkursu. Putovali smo čak u Češku na pregovore. Bili smo u najužem izboru, ali smo odbijeni zbog visoke cene, a i zato što nismo mogli da napravimo toliko mnogo prstenova u veoma kratkom roku. Na kraju su uzeli neko plastično prstenje iz Kine - kaže Miloš za Kurir.

foto: Privatna Arhiva

On nije razočaran i kaže da će se uskoro replike koje su pravili naći u prodaji. - Uradili smo tridesetak prstenova. Sve je rađeno ručno, bez mašina, a nakit ima grb porodice Lanister i bio sam prezadovoljan kako je ispalo, a svidelo se i njima. Kad krene nova sezona, biće u prodaji za desetak evra - objašnjava ovaj mladić i dodaje da je prstenje napravljeno od bronze, ispolirano i nosivo.

Miloš i njegova porodica s nestrpljenjem čekaju poslednju, osmu sezonu. - Seriju gleda cela porodica i nastavićemo i dalje. Naš posao ne može da se radi bez ljubavi. Kupci nam uglavnom dolaze iz inostranstva. Živimo u Sirmijumu i logično je da se ovim bavimo - zaključuje Miloš.

foto: Profimedia

Čuveni gvozdeni presto u subotu ponovo stiže u Srbiju u okviru globalne inicijative "Doniraj krv za presto". HBO sa Institutom za transfuziju krvi Srbije i Crvenim krstom Srbije poziva fanove serije da se uključe u akciju dobrovoljnog davanja krvi od 10 do 17 sati na platou ispred Ušća. Za humane fanove spremljeni su pokloni.

Nakon Beograda, u okviru akcije "Doniraj krv za presto", presto se seli u još 10 gradova u Srbiji, među kojima su Požarevac, Smederevo, Čačak, Valjevo, Kraljevo, Šabac, Petrovac, Loznica, Smederevska Palanka i Ub.

Kurir/ Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track