GAGA ANTONIJEVIĆ OTKRIVA: Gejevi su najbolji agenti! A evo gde ćete saznati čime se bavi vaš komšija i da li RADI ZA DRŽAVU!
Foto: Vladimir Šporčić

REŽISER O "DržavnOM službenikU"

GAGA ANTONIJEVIĆ OTKRIVA: Gejevi su najbolji agenti! A evo gde ćete saznati čime se bavi vaš komšija i da li RADI ZA DRŽAVU!

Pop kultura -

Nakon serije "Ubice mog oca" Predrag Gaga Antonijević potpisuje kao autor i krimi-priču "Državni službenik". U razgovoru za Kurir reditelj objašnjava kako je birao glumce za neobičan projekat koji prati rad tajnih agenata u Srbiji i otkriva da li je on nekad bio meta državne bezbednosti.

Kako ste došli na ideju da pravite seriju o DB?

"Kad smo radili 'Ubice', imao sam ideju da napravimo, osim serije o pripadnicima javne bezbednosti, i priču o državnoj bezbednosti. Nisam ja izmislio toplu vodu. U Americi imate serije o agentima CIA, a kod nas je DB najneistraženija i najzanimljivija tema. Naš narod se uvek pitao za koga komšija radi, ima li obračuna između tajnih službi..."

Spojili ste u seriji i neke likove iz "Ubica mog oca"?

"Samo da pokažem vezu između javne i državne bezbednosti. U seriji ćemo videti već u prvoj epizodi i Tihomira Stanića kao Marjanovića i Marka Janketića kao inspektora Pavlovića".

foto: Damir Dervišagić

Da li je baš sve u seriji fikcija?

"Moramo da kažemo da je sve fikcija. (smeh) Gledaoci će prepoznati neke stvari iz života".

Kako ste na kraju došli do tri glavna junaka - Milana Marića, Ljubomira Bulajića i Marte Bjelice?

"Kastingom. Znao sam da mi trebaju mladi glumci, a da niko iz 'Ubica' ne može da igra u novoj seriji. Puno njih smo već videli, ali Srbija ima toliko dobrih glumaca da mi nije bio problem da nađem nova lica".

Da li ste epizodne uloge namenski Dimitrije Vojnov i vi pisali za Žarka Lauševića i Aleksandra Berčeka?

"U seriji smo želeli da razjasnimo mistični kontekst službe DB. Od oca je ostao sin, a zato se tu pojavljuju i oni kao likovi. Videćemo i u nastavku koliko duboko te porodične veze idu u prošlost. Srećni smo zbog Ace i Lauša. Kasting nije mogao da bude bolji".

foto: Branimir Milovanović, Promo

U seriji imamo i agenta koji je pripadnik LGBT populacije.

"U jednoj epizodi ćete videti i diskusiju na tu temu službe i LBGT. Izuzetno podržavam gej populaciju i zalažem se da se njima dozvoli stupanje u brak. Kroz istoriju činimo veliku nepravdu tim ljudima. LBGT agent u seriji je moj mali doprinos ispravljanju te nepravde. Oni su možda bili najbolji agenti".

Kako su službe promenile tok istorije?

"Nikad o tome oni ne pričaju. Poznato je da nisu uspele da spreče atentat na kralja Aleksandra u Marselju. Radnici DB o svojim uspesima ne vole da pričaju. Ima mnogo urbanih legendi o uspesima službe, ali to stoji skriveno u arhivama. Mislim da imamo dosta dobru tradiciju. I u vreme komunizma su oni obavljali dobro svoj posao".

Imate li saznanja da ste i sami bili "na merama" DB?

"Ne verujem da sam toliko bitan da bih bio pod merama DB. Svako od nas sumnja i priželjkuje da je bio meta nekog operativca u jednom trenutku svog života".

Da li ste u Americi onda možda špijunirali za interese Srbije?

"Bilo bi lepo da to može. Amerika je moja druga domovina. Najviše volim što sam umetnik i što mogu kroz svoj rad da doprinesem da se čuje istina o Srbiji i Srbima".

Seriju "Državni službenik" je odmah kupio i Pink. Da li Superstar kanal vidite kao srpski HBO?

"Videli ste kakva je produkcija nove serije. Zahvaljujući MTS, ulazi se u novu eru domaće televizije. Zahvalan sam im na poverenju i nadam se dugogodišnjoj saradnji".

Koji je novi projekat koji razvijate?

"Snimam nastavak 'Ubice 4', a na jesen već drugu sezonu 'Državnog službenika'. Radujem se što su obe serije savremene i ljudi mogu u njima da prepoznaju vreme u kojem žive. Našem timu se sad priključio i Dimitrije Vojnov, pored Nataše Drakulić, Makse Ćatovića, Miloša Kodema i reditelja Ivana Živkovića i Miroslava Lekića".

foto: Damir Dervišagić

Kurir.rs/Ljubomir Radanov/Foto: Vladimir Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track