AKADEMIK DRAGOSLAV MIHAILOVIĆ OTKRIO KAKO SE PIŠE REMEK-DELO: Tešak život čini da imate šta da ispričate drugima
Foto: Printscreen

Tribina posvećen srpskom književniku

AKADEMIK DRAGOSLAV MIHAILOVIĆ OTKRIO KAKO SE PIŠE REMEK-DELO: Tešak život čini da imate šta da ispričate drugima

Pop kultura -

Veče posvećeno akademiku Dragoslavu Mihailoviću održano je u Muzeju PTT u Beogradu u ciklusu tribina Portreti srpskih pisaca, povodom štampanja sabranih dela jednog od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka.

Mihailović, autor kultnog romana "Petrijin venac" i zabranjivanog dela "Kad su cvetale tikve", golootočanin, misli da nije neophodno da neko ima težak i uzbudljiv život da bi pisao dobro, ali i da stvarnost upućuje na drugačiji zaključak.

"Nije neophodno, ali život govori malo drukčije, obično se dešava da ljudi koji su imali težak život onda imaju šta da kažu i da ispričaju o tome šta su sve preživeli", rekao je Mihailović na pitanje da li je težak i uzbudljiv životni put neophodan da bi se napisalo dobro književno delo.

Književnik Radivoje Mikić je rekao da sabrana dela Mihailovića pokazuju da je dao veliki doprinos srpskoj književnosti u onoj književnim vrstama koje su centralne u 19. i 20. veku, a to su pripovetka i roman.

"Dela ga prikazuju kao izvornog, pravog, originalnog i velikog pripovedača", rekao je Mikić.

Kritičar Mileta Aćimović Ivkov ocenio je da srpska književnost i kultura imaju u Mihailoviću najistaknutijeg proznog pisca, čija se dela ne čitaju samo u školskim i fakultetskim programima, već i kod najširih narodnih slojeva.

Ona, rekao je, utiču na psihologiju čitalaca, opredeljuju njihove misaone stavove, njihove značajne životne odluke, i kakoje dodao, potrebno je čitati knjige najboljih srpskih pisaca, a Mihailović je takav.

Urednik i voditelj tribine Kultura putem pošte Željko Sarić podsetio je da je ciklus Portreti srpskih pisaca započet prošle godine sa ciljem da prikaže celinu staralaštva pisaca i njihov doprinos srpskoj kulturi.

On je istakao da tribine Kultura putem pošte imaju raznovrsne teme jer je kultura široka oblast, u koju spadaju nauka, književost, film...

Uspeli smo da ostvarimo zavidno mesto na kuluturnoj mapi Beograda, konstatovao je Sarić, podsetivši da je večerašnja tribina bila 41 po redu.

foto: Printscreen

Kurir.rs/Tanjug/Foto Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track