OTVOREN MUZEJ VALTER BRANI SARAJEVO! Lula Živojinović poklonila Batin ručni sat!
Foto: Printscreen

svečano

OTVOREN MUZEJ VALTER BRANI SARAJEVO! Lula Živojinović poklonila Batin ručni sat!

Pop kultura -

Muzej Valter brani Sarajevo, posvećen istoimenom kultnom filmskom ostvarenju reditelja Hajrudina Šibe Krvavca, u kojem je glavnu ulogu igrao Velimir Bata Živojinović, otvoren je u prestonici BiH. Svečanosti otvaranja prisustvovali su i ambasador Kine u BiH Ji Ping, kao i porodica pokojnog glumca Bate Živojinovića, koja je muzeju poklonila glumčev ručni sat.

foto: Printskrin/Instagram

Prvi filmski muzej u BiH simbolično je otvoren na Dan oslobođenja grada od okupacije nacista u Drugom svetskom ratu i pogibije jednog od organizatora Narodnooslobodilačke borbe Vladimira Perića Valtera. Muzej su otvorili generalni direktor JP "Filmski centar Sarajevo" Jasmin Duraković, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, predsednik Komisije u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo Nermin Muzur i brojni filmski radnici iz BiH i regiona.

Muzur je istakao da za posetu muzeju, za koji se predviđa da će biti jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u BiH, već vlada veliko interesovanje iz gradova u regionu, a posebno kod turista iz Kine. Gradonačelnik Sarajeva je rekao da je muzej simbol vrednosti grada Sarajeva - antifašizma, ocenivši da će ovakve institucije doprineti razvoju turizma. Na kraju je čestitao rođendan Sarajeva kultnom rečenicom iz filma: "Vidite taj grad - to je Valter".

Kurir.rs / Foto: Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track