Najnovije vesti

MOMA KAPOR JE ZA MENE KO MESI I RONALDO: Neletu Karajliću uručena književna nagrada, a on uporedio sebe sa Bobom Dilanom!
Foto: Zorana Jevtić

neočekivani pobednik

MOMA KAPOR JE ZA MENE KO MESI I RONALDO: Neletu Karajliću uručena književna nagrada, a on uporedio sebe sa Bobom Dilanom!

Pop kultura

Nagrada "Momo Kapor" za književnost, koju dodeljuje istoimena zadužbina, uručena je juče Nenadu Jankoviću, poznatijem kao dr Nele Karajlić, za roman "Solunska 28" u izdanju "Lagune" na svečanosti u Skupštini grada Beograda.

Odluku o dodeli priznanja doneo je jednoglasno žiri koji su činili pisac Muharem Bazdulj, glavna i odgovorna urednica Odbrane Dragana Marković i pisac Vule Žurić.

Nagrada "Momo Kapor" dodeljuje se svake godine naizmenično za književnost i likovnu umetnost, sa ciljem da se očuva sećanje na poznatog slikara i pisca, kao i da se pomogne razvoj umetnosti.

foto: Zorana Jevtić

Zahvaljujući na priznanju, Karajlić je napomenuo da mu je čast da bude u istoj rečenici s Momom Kaporom, a kamoli da dobije nagradu sa njegovim imenom. - Osećam se kao neko ko to nije zaslužio iako se žiri ne slaže s tim i ja im se neću protiviti - rekao je u svom prepoznatljivom stilu Karajlić.

foto: Vladimir Šporčić

Za njega nema dileme da mora još dugo da piše da bi dostigao stil i umeće baratanja rečima kojima se Momo razmetao.

- Šta je on činio svojim delima, čine danas Mesi i Ronaldo na fudbalskom terenu. Momo bi svima nama koji pričama želimo drugima da ulepšamo život morao da bude uzor. Ne samo kao čovek koji je u sitnim stvarima nalazio suštinu filozofije i eliksir večnog života - poručio Karajlić i dodao da je došlo vreme za predstavnike rokenrola da dobijaju književne nagrade.

foto: Profimedia

- Led je probio kolega Bob Dilan dobivši Nobelovu nagradu. Prodružujem mu se s Mominom. Razlika je samo u tome što moja nagrada nosi ime čoveka koji je generacije svojim delima činio srećnijim i plemenitijim, dok Dilanova nagrada nosi ime čoveka koji je izmislio sredstvo za uništavanje - rekao je ovogodišnji laureat primajući nagradu od Matije Bećkovića.

foto: Promo Laguna

Kurir/ Foto: Zorana Jevtić

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...