SOFKA OŽIVELA NAKON 44 GODINE! Pogledajte ko je došao na premijeru NEČISTE KRVI!
Foto: Narodno pozorište Beograd, Promo

narodno pozorište

SOFKA OŽIVELA NAKON 44 GODINE! Pogledajte ko je došao na premijeru NEČISTE KRVI!

Pop kultura -

Predstava "Nečista krv" po tekstu Maje Todorović, koja je uradila dramatizaciju čuvenog dela Bore Stankovića, i u režiji Milana Neškovića započela je svoj život na repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ovacije publike dobili su gosti u ovom komadu, mlada zvezda Jovana Stojiljković kao nova Sofka i Nenad Jezdić koji je i "poginuo" na sceni kao gazda Marko. A aplauzima su nagrađeni i Nataša Ninković, Nebojša Dugalić, Dušanka Stojanović Glid, Pavle Jerinić, Zlatija Ivanović, Ljiljana Blagojević, Radmila Živković, Tanasije Uzunović i Nikola Vujović.

foto: Narodno pozorište Beograd, Promo

Za reprize predstave u aprilu odavno već nema karta, što samo znači da će novo čitanje Stankovića biti hit kao i "Nečista krv" s Verom Čukić, igrana pre 44 godine.

foto: Dragana Udovičić

Pre premijere reditelj Milan Nešković je naglasio da je imao veliku odgovornost, ali i zadovoljstvo da modelira proces postavljanja "Nečiste krvi" na scenu nacionalnog teatra.

- Bilo je i stresa, jer nije mala stvar raditi delo Bore Stankovića u Narodnom pozorištu u sezoni jubileja i sa glumačkim gromadama. "Nečista krv" je uvek bila skrajnuta u našem književnom diskursu pored remek-dela kao što su romani "Na Drini ćuprija", "Seobe" ili "Besnilo"... Zahvalan sam glumcima što su na izuzetan način oživeli Stankovićeve likove na pozorišnoj sceni i siguran sam da će zbog njihovih bravuroznih uloga ova predstava imati stotine izvođenja u Narodnom pozorištu - rekao je Nešković.

foto: Ana Paunković

Nebojša Dugalić bogatom opusu dodao je rolu efendi Mite. - "Nečista krv" je napisana u drugačije vreme, u okvirima patrijarhalnog društva, kada se znao poredak stvari. Bora piše o neprestanom demantovanju svih čovekovih želja i ambicija od strane života. Život nas, kao što to znamo, uvek susreće na iznenađujući način i čini od nas nestabilne subjekte koji nemaju pojma kako da se prepoznaju na svom putu - objasnio je Dugalić i dodao da je "Nečista krv" drama nemogućih izbora: - Videćemo talase posledica koje se umnožavaju zbog tih nemogućih izbora. Mi učestvujemo u priči o ponornicama koje neprestano podrivaju živi pesak u koji protagonisti "Nečiste krvi" uranjaju. Batrganje iz živog peska je po meni osnov svake dobre dramske književnosti. Bora Stanković je uspeo u svom delu da spoji senzibilitet Čehova i mnogih velikana na kojima je vaspitavao svoju književnu epohu.

foto: Narodno pozorište Beograd, Promo

Prvu premijeru nove upravnice Ivane Vujić nisu propustili Sloboda Mićalović, Vojin Ćetković, Vuk Kostić, bivši ministar kulture Nebojša Bradić, Branka Petrić, Nebojša Dugalić, Den Tana, Svetozar Cvetković, Lula Živojinović i drugi.

1 / 6 Foto: Nemanja Nikolić

Željko Hubač: Veličanstven oproštaj

Na generalnoj probi novu režiju Milana Nešković gledao je prethodni direktor Drame Željko Hubač. - "Nečista krv" je moje opraštanje sa kreiranjem repertoara Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Hvala ekipi što su mi priredili izuzetan oproštaj - kaže Hubač.

Kurir/ Foto: Narodno pozorište

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja