BORBA DŽEJN FONDE SA KARCINOMIMA: Glumica ostala bez obe dojke!
Foto: Profimedia

ŽIVOTNA ULOGA

BORBA DŽEJN FONDE SA KARCINOMIMA: Glumica ostala bez obe dojke!

Pop kultura -

Kada se pre tri godine na dodeli Zlatnog globusa pojavila u beloj haljini Iv Sen Lorana koja je na grudima imala tri ogromna volana, šira javnost nije ni slutila da ikona zdravog života i fitnesa krije zavoje nakon uklanjanja ne jedne, već - obe dojke.

Tek nedavno je Džejn Fonda progovorila o svojoj dugogodišnjoj borbi s kancerom. Ne samo da je bolest napala grudi već je nekoliko puta uklanjala maligne izrasline na usnama. To je direktna posledica neprekidnog sunčanja, što je dvostruka dobitnica Oskara i sama priznala.

- Imala sam tonu kancera. Kad god bih imala slobodan dan, otišla bih kod svog dermatologa i on bi sve hirurški poskidao - rekla je glumica koja ima 83 godine i više nego buran život iza sebe.

TRI BRAKA I DVA OSKARA

Ćerka slavnog glumca Henrija Fonde, sestra Pitera i tetka Bridžet Fonde, karijeru je počela kao tipična holivudska praznoglava lepotica, što joj je sledovalo nakon napuštanja studija i neiskustva na filmu. Bila je prelepa. Starije generacije pamtiće zauvek mladu Džejn kao Barbarelu, u srebrnom pripijenom kostimu i sa raskošnom grivom svetlosmeđe kose. Istoimeni film režirao je francuski reditelj Rože Vadim, za koga se kasnije udala i rodila mu ćerku Vanesu. Udavala se nakon toga još dva puta, za glumca i političara Toma Hejdena i treći put za Teda Tarnera, osnivača CNN. Sa Hejdenom je dobila sina Troja Geritija.

Nakon razvoda od Vadima, porodični talenat za glumu pokazao se nezaustavljivim. Za ulogu prostitutke u filmu "Klut" dobila je prvog Oskara, a kao medicinska sestra koja neguje paralizovanog vijetnamskog veterana u "Povratku ratnika" osvojila je drugog.

Uporedo s glumom postala najslavniji američki aktivista protiv rata u Vijetnamu i pristalica komunizma. Tukli su je na ulici, pljuvali u lice, bila je na crnoj listi Holivuda, ali su joj talenat i prezime Fonda doneli još više uloga.

TREĆI ČIN Prva je počela je da promoviše aerobik, a sama je bila najbolja reklama za vitko, mišićavo i zategnuto telo. Aerobik joj je doneo bogatstvo, filmovi slavu, a lepota u zrelim godinama divljenje žena širom sveta.

O svojim bolestima Džejn Fonda govori iskreno. Nije samo karcinom nešto od čega boluje, pridružuje mu se, kaže, i osteoporoza. Ima veštački kuk i koleno, oboljenja koja je nasledila od oca. Diva napominje da sada živi svoj "treći čin" i da se nikada nije nadala da će i ovoliko poživeti. Smatra da su joj duboke godine date kao "dodatno vreme".

- Tek sada shvatam da je isključivo na meni kako ću da provedem poslednji deo života - rekla je nedavno u jednom intervjuu.

Amerika i svet daju podršku jednoj od poslednjih velikih zvezda Holivuda da nastavi borbu protiv raka. Nama je, nažalost, i sudbina Džejn Fonde opomena da sunce nije bezopasno. Od njegovog zračenja stradaju i najslavniji i najbogatiji. Šta tek može da se desi običnim smrtnicima, bolje da ne zamišljamo.

Kurir.rs, Ljilja Jorgovanović, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track