ZANAT SAM KRAO OD STARIH MAJSTORA: Bojan Vuković, nova nada srpske umetničke scene, naslikao Kusturicu, Saleta Đorđevića i Moniku Beluči!
Foto: Vladimir Šporčić

moderno

ZANAT SAM KRAO OD STARIH MAJSTORA: Bojan Vuković, nova nada srpske umetničke scene, naslikao Kusturicu, Saleta Đorđevića i Moniku Beluči!

Pop kultura -

Kritičari smatraju da Vukovićevi radovi stilski najviše podsećaju na velikog slikara Lusijana Frojda

Novo ime na umetničkoj sceni Beograda je Bojan Vuković. Poslednjih godina njegovi radovi izloženi su u brojnim gradskih kafićima i ostavljaju bez daha ne samo kritiku već i publiku.

Bojan je po obrazovanju fotograf, a po opredeljenju slikar.

- Moja prva ljubav je bila crtanje. Kroz celu srednju i osnovnu školu išao sam na časove slikanja kod profesora Miškovića. Osetili su tada da imam osećaj za kompoziciju, pa sam na njihov nagovor kasnije upisao i kameru. Nastavio sam posle fakulteta da se bavim fotografijom - kaže Bojan.

Bojan ispred svog portreta Drinke Pavlović
Bojan ispred svog portreta Drinke Pavlovićfoto: Vladimir Šporčić

On nikad nije odustao od svoje prve ljubavi, pa je paralelno i slikao:

- Nisam želeo da se baziram na portretima. Dobio sam šest narudžbina i onda je krenula lančana reakcija. Baza mi je kao i svima klasično slikarstvo. Učio sam od starih majstora. Izgradio sam tako svoj stil više podsvesno.

Monika Beluči
Monika Belučifoto: Privatna Arhiva

Kritičari smatraju da Vukovićevi radovi stilski najviše podsećaju na velikog slikara Lusijana Frojda.

Od portreta svako su najviše ostavili utisak slike Monike Beluči i Emira Kusturice.

- Vlasnik jednog kafića mi je poručio da ih naslikam. Oni su bili gosti kod njega i želeo je da ih ima na zidu - ističe Bojan.

Emir Kusturica
Emir Kusturicafoto: Privatna Arhiva

U poslednjih nekoliko meseci Bojan je imao tri izložbe, a novu želi da napravio u svom stanu.

- Ideja je da ekipu okupim u svojoj kući. Nemam živaca, a i dovoljno slika za neku veliku galeriju. Želim da radim, ali nemam vremena da se posvetim samo slikanju zbog posla - zaključuje Vuković.

1 / 4 Foto: Privatna Arhiva

Izlet u dizajn: Nemam ambicije da stvorim svoj brend

Pored slika, Bojan je uradio i dizajn za nekoliko majica, koje su postale pravi hit u gradu. - Drugar me je pitao da uradim jedan i tako je sve krenulo. Srećem ljude koji nose moje modele. Nemam ni svoj brend, ali mi prijaju pohvale koje dobijam preko društvenih mreža - kaže umetnik.

Kurir/ Ljubomir Radanov, foto: Vladimir Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track