Najnovije vesti

PAVILJON RUSIJE PRIVUKAO PAŽNJU NA BIJENALU! Videćete stradanje, ironiju, samoironiju, nadu, ljubav... Kurir eksluzivno iz Venecije! (FOTO)
Foto: Tanjug Filip Kraincanic

Mračna postavka izazvala snažne emocije

PAVILJON RUSIJE PRIVUKAO PAŽNJU NA BIJENALU! Videćete stradanje, ironiju, samoironiju, nadu, ljubav... Kurir eksluzivno iz Venecije! (FOTO)

Pop kultura

Međunarodna izložba savremene umetnosti u Veneciji, 58. po redu Bijenale, danas će se zvanično otvoriti i za publiku, a takođe će biti proglašeni i pobednici izložbi, dok će najboljim radovima biti dodeljene nagrade.

Paviljon Srbije privukao je veliku pažnju kritičara i najvećih imena umetnosti iz svih delova sveta, a reči hvale upućene su našem predstavniku Đorđu Ozboltu. Veliko interesovanje izazvao je i Paviljon Rusije, koji je, kako umetnici između sebe komentarišu, jedan od pretendenata za prestižnu nagradu.

Paviljonu Rusije domaćin je Ermitaž, a slavni filmski reditelj Aleksandar Sokurov i umetnik Aleksandar Šiškin Hokusai su za postavku "Lc 15:11-32" kao polazište uzeli Jevanđelje po Luki i Rembrantovo delo "Povratak bludnog sina", koje čuva muzej u Sankt Peterburgu. Prvi posetioci su izlazili iz paviljona pod jakim utiskom mračne postavke, komentarišući da izložba izaziva izuzetno snažne emocije.

foto: Tanjug Filip Kraincanic

Direktor muzeja Ermitaž Mihail Pjotrovski rekao je da postavka pokazuje značaj koji muzej ima, duh Ermitaža i ukazao na značaj istorije umetnosti koja pomaže da se razume savremeni svet. Savetnik predsednika Rusije Vladimir Iljič Tolstoj naglasio je da niko neće ostati ravnodušan posle onog što će videti. "Videćete stradanje, ironiju, samoironiju, nadu, ljubav", rekao je Tolstoj.

foto: Tanjug Filip Kraincanic

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević takođe je obišao ovu zanimljivu postavku i čestitao umetnicima na ideji. Inače, najavljen je i dolazak predsednika Rusije Vladimira Putina, koji će obići paviljon Rusije, ali i Srbije i još nekih zemalja. Tokom jučerašnjeg dana paviljon Srbije posetila je i predsednica Vlade Ana Brnabić, a jedan od gostiju bio je i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

1 / 9 Foto: Kurir

Srbija, kao samostalna država, redovno nastupa na Bijenalu od 2007. godine i od tada je u paviljonu Srbija predstavljeno oko 80 umetnika, kako iz domena savremene likovne scene tako i arhitekture.

Pored Srbije, nacionalnim izložbama ove godine predstavlja se još 89 zemalja, od kojih prvi put učestvuju Gana, Madagaskar, Malezija i Pakistan. Bijenale će trajati do 24. novembra.

foto: Tanjug Filip Kraincanic

Kurir.rs/Ljubomir Radanov/Foto: Tanjug 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...