LITVANCI NAGRAĐENI ZA IZLEŽAVANJE NA PLAŽI: Dodeljena priznanja na 58. Bijenalu u Veneciju! ZA SRBIJU SAMO POHVALE
Foto: EPA Andrea Merola

Savremena umetnost

LITVANCI NAGRAĐENI ZA IZLEŽAVANJE NA PLAŽI: Dodeljena priznanja na 58. Bijenalu u Veneciju! ZA SRBIJU SAMO POHVALE

Pop kultura -

Zlatnog lava za najbolji rad na centralnoj izložbi, koja odgovara na temu "Da živite u zanimljivim vremenima", žiri je dodelio Arturu Džafi iz SAD za film "The Njhite album" uz ocenu da je reč istovremeno o eseju, poemi i portretu, pri čemu umetnik koristi prisvojene i originalne snimke kako bi razmatrao pitanje rase

Srbija je ostala bez nagrada na ovogodišnjoj 58. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji, ali kako su komentarisali uvaženi kritičari, svakako je ovo bio naš najbolji nastup dosad na Bijenalu.

Zlatni lav pripao je Litvaniji za izložbu "Sun and Sea (Marina)", čiji su autori Ljina Ljapeljite, Vaiva Grainjite i Rugile Barzdzijukaite. Zanimljivo je da se baš ovaj rad najviše dopao spisateljici Biljani Srbljanović, koja trenutno boravi u Italiji i koja je odmah po izlasku iz litvanskog paviljona oduševljeno

komentarisala na društvenim mrežama:

- Nagrada za najbolji paviljon u Veneciji ikad ide Litvancima za nešto najlepše na svetu što postoji.

foto: Promo

Žiri u sastavu: Stefani Rozental iz Nemačke (predsednik žirija), Defne Ajas (Turska/Holandija), Kristina Kolu (Italija), Sunjung Kim (Koreja) i Hamza Voker (SAD) dodelio je Zlatnog lava za, kako je navedeno u obrazloženju, "eksperimentalni duh paviljona i neočekivani pristup nacionalnom predstavljanju".

foto: EPA Andrea Merola

Litvanci su svoj paviljon smestili na plažu. Dvadesetak glumaca se izležava u kupaćim kostimima, a publika ih posmatra odozgo. Kad sunce upekne, oni počinju da pričaju svoje priče. Lažne mikropriče polako dovode do širih, ozbiljnijih tema i prerastaju u globalnu simfoniju, univerzalni ljudski hor koji se bavi klimatskim promenama.

foto: Kurir

Specijalno priznanje pripalo je Belgiji za postavku "Mondo Cane", čiji su autori Jos de Grojter i Harald This za "alternativni pogled na nedovoljno prepoznate aspekte socijalnih veza širom Evrope".

foto: EPA Andrea Merola

Zlatnog lava za najbolji rad na centralnoj izložbi, koja odgovara na temu "Da živite u zanimljivim vremenima", žiri je dodelio Arturu Džafi iz SAD za film "The Njhite album" uz ocenu da je reč istovremeno o eseju, poemi i portretu, pri čemu umetnik koristi prisvojene i originalne snimke kako bi razmatrao pitanje rase.

Srebrni lav za mladog umetnika koji obećava, učesnika centralne izložbe po pozivu, pripao je Harisu Epamimondi, poreklom sa Kipra, koji živi u Belgiji. Dva specijalna priznanja žiri je dodelio umetnici Terezi Margoles iz Meksika i nigerijskom umetniku Otobongu Nkangi, koji živi u Antverpenu.

foto: Kabinet Predsednika Republike

Na predlog kustosa 58. Međunarodne izložbe savremene umetnosti Ralfa Rugofa, bord Venecijanskog bijenala sa Paolom Baratom na čelu, dodelio je Zlatnog lava za životno delo Džimiju Durhamu (SAD).

Nacionalnim izložbama predstavilo se 90 zemalja, među kojima je i Srbija sa izložbom "Povratak gubitka memorije" Đorđa Ozbolta, dok je za centralnu izložbu Rugof pozvao 79 umetnika iz čitavog sveta. Bijenale traje do 24. novembra.

foto: Kabinet Predsednika Republike

Brnabićevu dočekao Ralf Rugof: Srbija je zemlju koja stvara

Predsednica Vlade Ana Brnabić obišla je Bijenale u društvu umetničkog direktora Ralfa Rugofa, a ovako nije dočekan u Veneciji ni bivši predsednik Boris Tadić. - Srbiju treba predstaviti u drugačijem svetlu, kao zemlju koja stvara. Stvara ideje, inovacije, tehnologiju, prelepu umetnost, muziku, film - rekla je Brnabićeva. Premijerka se tokom boravka u Veneciji srela s velikim brojem umetnika, a za našu zabavu tražila se karta više.

Kurir/ Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track