ŠTA KRIJU SCENE IZ DRŽAVNOG SLUŽBENIKA: Tramp i Dado Polumenta završili u istoj seriji!
Foto: AP / Jacquelyn Martin

ovo može da smisli samo dimitrije vojnov

ŠTA KRIJU SCENE IZ DRŽAVNOG SLUŽBENIKA: Tramp i Dado Polumenta završili u istoj seriji!

Pop kultura -

Na Pinku i kanalu Superstar milionska publika svakog vikenda prati seriji "Državni službenik" sa Milanom Marićem i Nebojšom Dugalićem u glavnim ulogama.

Priča iz pera Dimitrija Vojnova i Predraga Gage Antonijevića posvećena je svima onima koji su posvetili živote očuvanju bezbednosti zemlje...

Scenaristi su vešto upleli u seriju i stvari iz svog privatnog života, ali i napravili napravili omaž nekim likovima iz kultnih filmova. U "Državnom službeniku" je junak čak i saradnik Donalda Trampa, ali i pevač Dado Polumenta, što je na svom blogu otkrio Vojnov.

foto: Nebojša Mandić

Ko je Laufer

U prvim epizodima Laufer je šifrovano ime Lazareve (Marićeve) veze na Kosovu. Ovo je šifra koju je nosio protagonista jedne od najčuvenijih špijunskih afera u istoriji SFRJ Nurif Rizvanović, koji je bio protagonista borbe jugoslovenskog SDB i nemačkog BND, s kojim u ovim epizodama i Lazar ima posla. Kasnije će Laufer biti čest nadimak i šifra u medijskim napisima o enigmatičnim ličnostima iz sveta tajnih službi.

Knjiga krije tajnu

Roman "Nevidljivi sati" Dejvida Mičela, koju Lazar kupuje na poklon u prvoj epizodi, svojom temom večne borbe dobra i zla, koju vodi grupa nadarenih protagonista sa obe strane, usput žrtvujući svoj lični život i dovodeći bližnje u opasnost, razrađuje jednu od tema same serije. Knjiga krije još mnoge tajne. I scena kupovine veša za poklon je posveta filmu "Državni neprijatelj" Tonija Skota, u kome je glavnu ulogu ostvario Vil Smit. Posveta je nastala jer Lazar kupuje veš tačno 20 godina otkada je film izašao u Americi, u zimu 1998, a premijera serije obeležava isti jubilej od srpske premijere na Festu 1999.

foto: Promo

Ajatolah i ustaše

Nadimak američkog diplomate Ajatolah asocijacija je na Roja Mura, političara iz Alabame, kog zbog konzervativnih stavova nazivaju Ajatolahom iz Alabame. Slično liku iz serije, i Mur je simpatizer Donalda Trampa, kao i akter raznih seks-afera. Činjenica je da je Ajatolah hrvatskog porekla i da se zove Spenser Ripli. Lazaru liči na pokušaj ustaške emigracije da se sakrije od duge ruke Službe državne bezbednosti, koja je od kraja rata likvidirala političku emigraciju po inostranstvu. Povremeno su potomci progonjenih političkih emigranata dolazili u zemlju kao diplomatski predstavnici SAD. Baš nakon emitovanja ove epizode američki predsednik je otpustio svog šefa tajne službe.

Ko su Rusi

Imena ruskih agenata sa kojima je sarađivao Tihomir Todorović su Lebedjev, Vasjanov i Prigunov. To su imena ruskih sineasta srednje generacije. Lebedjev je reditelj brojnih ruskih blokbastera, Vasjanov je snimatelj u Holivudu, a Prigunov je, između ostalog, režirao film "Bezdušni 2", u kom glumi naš Miloš Biković.

foto: Profimedia

Titov "mercedes"

Službenik nemačke ambasade Hans dolazi kod Slavka da ga pita da li bi izložio Titovu limuzinu "mercedes 600 pulman" na izložbi u Berlinu. Ova retka limuzina bila je u posedu brojnih predstavnika džet-seta i državnih lidera, od Džeka Nikolsona preko Tita i Kim Džong Ila, a ljubitelji muzike je znaju sa omota Kraftverkovog albuma "Autobahn". U stvarnosti, taj Titov "mercedes" pripadao je Vojsci Srbije i ponuđen je za prodaju za nešto manje od tri miliona evra.

foto: Damir Dervišagić

Noći Dubaija

Juverlirnica "Noći Dubaija" dobila je naziv po stihu iz pesme "Dominantna" Dada Polumente i Bube Korelija koji glasi, "Ja dao bih ti noći Dubaija, dao bih ti cijeli svijet". Pesma se čuje na kraju epizode u sceni žurke kod Hameda u vikendici. Izgleda da ništa u ovoj priči nije bilo slučajno.

Kurir/ Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track