Najnovije vesti

SA 12 JE PEVAO PESMU O SIROČETU KOJE JE DOZIVALO MAJKU: Imao je putujuće pozorište kad mu je ONA gledala U DLAN... Posle hajke komunita, Miša je napustio sve i OTIŠAO DA GAJI OVCE...
Foto: Damir Dervišagić

Uvek je bio samo svoj

SA 12 JE PEVAO PESMU O SIROČETU KOJE JE DOZIVALO MAJKU: Imao je putujuće pozorište kad mu je ONA gledala U DLAN... Posle hajke komunita, Miša je napustio sve i OTIŠAO DA GAJI OVCE...

Pop kultura

Proslavljeni glumac Mihailo Miša Janketić preminuo je danas u Beogradu u 81. godini. U bogatoj karijeri odigrao je preko stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom.

Glumačku karijeru je započeo kao pevač. U početku je pevao pesmu o siročetu koje je dozivalo majku, a kasnije je napredovao. Sa dvanaest godina je imao putujuće pozorište i nastupao je sa svojim vršnjacima. Ciganka mu je gledala u dlan i rekla je njegovoj strini da će postati poznat i da će svi u Jugoslaviji znati njegovo ime.

Završio je 1956. godine Prvu mušku realnu gimnaziju, a zatim je upisao književnost. Ubrzo je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju gde je 1962. godine diplomirao glumu.

Sedam godina kasnije se u nju razočarao jer je predstava „Kad su cvetale tikve“ bila skinuta sa repertoara zbog političke nepodobnosti. Tada je krenula hajka na njega pa je napustio Savez komunista i povukao se u brda gde je gajio ovce. Nakon devet meseci je ponovo zaigrao u pozorištu.

foto: Promo

U mladosti je pravio gluposti zbog ljubavi i bio je razočaran kada nije uspeo da osvoji devojku koja mu se sviđala. 1966. godine je u Sarajevu upoznao balerinu i glumicu Svjetlanu Knežević. Šest godina kasnije su se venčali i dobili su četvoro dece: Radomira, Marka, Ivu i Milicu. Marko je glumac koji se proslavio ulogom inspektora u seriji „Ubice moga oca“. Milica je takođe upisala Fakultet dramskim umetnosti i bavi se glumom. Iva je balerina i udata je za vaterpolistu Aleksandra Ćirića sa kim ima dvoje dece. Mihailo nije bio srećan što su krenuli njegovim putem, ali je prihvatio njihove odluke. Jedino Radomir nije umetnik, već je po zanimanju policajac. 

Mihailov dobar prijatelj je bio pokojni pevač Toma Zdravković sa kim je mnoge noći proveo u kafani. Glumac poštuje svoje kolege i voli sa njima da vodi konstruktivne rasprave. 

Tokom karijere koja traje više od 50 godina, dobio je oko 40 priznanja, a neka od njih su: pet Sterijinih odličja, Nušićeva nagrada za najboljeg komičara, Dobričin prsten za životno delo, Nagrada Raša Plaović, Nagrada Pavle Vuisić, Zlatni ćuran, Oktobarske nagrade grada Beograda, Orden rada sa zlatnim vencem, Zlatne medalje Ljubiša Jovanović, itd. Omiljena mu je Karađorđeva zvezda koju je dobio od 96-ogodišnjeg solunca koji je učestvovao u mnogim ratovima. Poklonio mu je zbog uloge vojvode Živojina Mišića u predstavi „Kolubarska bitka“.

foto: Instagram

Kurir.rs/Blic/Foto Kurir

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...