SVET NA NOGAMA ZBOG MOGUĆIH NEREDA: Međunarodni protesti protiv EVROVIZIJE pratiće se onlajn dok traje FINALE takmičenja, a trajaće koliko i muzički šou!
Foto: Profimedia

nemiri

SVET NA NOGAMA ZBOG MOGUĆIH NEREDA: Međunarodni protesti protiv EVROVIZIJE pratiće se onlajn dok traje FINALE takmičenja, a trajaće koliko i muzički šou!

Pop kultura -

U znak protesta protiv takmičenja za pesmu Evrovizije koje je počelo u utorak u Tel Avivu, palestinski, izraelski i međunarodni aktivisti organizovali su tri događaja - u utorak "Poruku iz Gaze" i "Globalvižen" i "Gazavižen" koje će biti održane u subotu posle Ramazana, kada je finale Evrosonga.

foto: Profimedia

Događaj "Poruka iz Gaze" održan je u utorak na ostacima zgrade uništene u izraelskim vazdušnim napadima u nedavnoj rundi sukoba.

Događaj se sastojao od koncerta koji su održali mladi iz Gaze, uključujući nekoliko pesama i govor majke Ruzane al-Nadžar, palestinske medicinske radnice koja je ubijena tokom sukoba na granici sa Gazom 2018. godine.

Cilj "Poruke iz Gaze" je da pokaže da Gaza "peva i voli mir i odbacuje izraelsku okupaciju i njene zločine kroz umetnost i muziku".

Koncert je pokušao da "pošalje čitavom svetu poruku da ovaj okupator nije civilizovan i nije human", izjavio je ministar kulture Gaze Anvar Al-Baravi.

"Gazavižen", koji u subotu organizuje organizacija "Mi nismo brojevi", onlajn je projekat koji protestuje protiv Izraela koji "besramno upotrebljava Evroviziju kao deo kampanje kako bi se oprao i odvratio pažnju od svojih ratnih zločina nad Palestincima".

foto: Profimedia

Iste večeri biće organizoavn i "Globalvižen", koji organizuju aktivisti koji tvrde da se Evrovizija koristi da "prikrije strašnu realnost, kao što je kontinuirana vojna i kulturna represija nad palestinskim zajednicama i kontinuirano brisanje palestinske zemlje".

Umetnici koji su potvrdili da će učestvovati na ovom događaju su britanski umetnik Brajan Ino, palestinski sopran Dima Bavab, palestinski pop umetnik Bašar Murad i izraelski pop pevač Ohal Gricer.

Događaj će biti emitovan onlajn na Fejsbuku i Jutjubu u subotu, 18. maja, u 22 sata po izraelskom vremenu i trajaće punih četiri sata, koliko traje finale Evrosonga.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track