VELIKI USPEH 12. BELDOCS FESTIVALA: Zabeležen porast broja ljubitelja filma
Foto: Beldoks promo

Dvanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma

VELIKI USPEH 12. BELDOCS FESTIVALA: Zabeležen porast broja ljubitelja filma

Pop kultura -

Čak 15 projekcija bilo je rasprodato, među kojima kuriozitet čine rasprodate reprizne projekcije što se retko gde dešava.

Dvanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs 2019. ostvario je planirano za ovogodišnje izdanje i prevazišao očekivanja što ukazuju utisci stranih gostiju festivala, brojni medijski napisi, kojih je ove godine bilo u rekordnom broju, kao i rast publike.

Tokom sedam festivalskih dana prikazan je 121 film u 16 programa koji su se odvijali u 12 sala, festival je ugostio više od 160 gostiju, što autora filmova, što filmskih profesionalaca koji su bili učesnici Industry programa u kojem su dodeljene nagrade u ukupnom iznosu od 16.500 erva.

Zabeležen je porast broja posetilaca festivala, a čak 15 projekcija bilo je rasprodato, među kojima kuriozitet čine rasprodate reprizne projekcije što se retko gde dešava.

U godini kada je po treći put Beldocs dobio sredstva Media programa Kreativne Evrope, a na konkursu Ministarstva kulture i informisanja samo jedan milion, Filmski Centar Srbije prepoznao je istrajnost Beldocsa da podržava, afirmiše i promoviše domaći dokumentarni film finasirajući fond nagrada.

Uprkos zatvaranju Dvorane Kulturnog centra, pet dana pred festival, i otkazivanje projekcije filma „Na crnoj listi“, Beldocs je agilnošću svog organizacionog tima uspeo da prebrodi ove dve krizne situacije i da uspešno realizuje 12. festival, kojim se nastavlja ostvarivanje zacrtanog cilja da Beldocs bude među sedam najboljih festivala u Evropi.

foto: Beldoks promo

U tome ohrabruje odličan odziv publike, koja je spremna i raspoložena na razgovor sa autorima posle projekcija, koja je željna dijaloga i suočavanja stavova koji su neophodni i srpskoj kulturnoj sceni kako bi kulturna politika, strategija i festivalska scena bila jača, bolja, profilisanija, kreativnija i nadasve u funkciji filma.

Pored mnogobrojnih gostiju, radost festivalu i publici doneli su dvojica istaknutih dokumentarista, Japanac Kazuo Hara i Goran Dević iz Hrvtaske, čije retrospektive su organizovane u Beogradu, a najjaču pravu ljubav prema dokumentarnom filmu pokazale su dve gledateljke koje su izdržale projekciju najdužeg filma festivala „Mrtve duše“ u trajanju od 496 minuta – osam sati i 16 minuta, koje ćemo posebno nagraditi.

Sve ovo osnažuje festivalski tim da u narednim godinama Beldocs bude još bolji jer je odavno prerastao datu mu titulu najomiljenijeg prolećnog festivala u Beogradu, i sada stremi na festivalskom vrhu Evrope.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track