VODIMO VAS KROZ ČAROLIJU NOĆI MUZEJA: Kulturna zdanja otvaraju vrata i otkrivaju tajne neispričanih priča!
Foto: Promo / Noć muzeja

pod sloganom sloboda

VODIMO VAS KROZ ČAROLIJU NOĆI MUZEJA: Kulturna zdanja otvaraju vrata i otkrivaju tajne neispričanih priča!

Pop kultura -

Čarolija ogledala, neispričane priče iza vrata najstarijih zdanja, tajne čuvane vekovima, najveći hipi pokret i rok festival Vudstok i još mnogo toga, predstaviće se danas publici 16. Noći muzeja u Beogradu i širom Srbije. Od 16 časova do ponoći, pod sloganom "Sloboda", hiljade posetilaca jedva će čekati da svoja vrata otvore muzeji, galerije i brojne druge ustanove kulture!

foto: promo

Priliku da svečano otvori ovogodišnju Noć muzeja u Beogradu dobio je dečji DFhor, predvođen Bojanom Vunturišević, koji će nastupiti ispred Paviljona "Cvijeta Zuzorić" u 15.45 časova.

Od neverovatnih ogledala i njihovih priča u Etnografskom muzeju, preko velike hipi izložbe o najpoznatijem rok festivalu Vudstoku u Galeriji ULUS, do provokativne postavke "Granice (ne)mogućeg - priče sa carine" u UK Stari grad, posetioce u Beogradu očekuju najrazličitiji sadržaji.

foto: promo / Kinoteka

Najveće interesovanje i ove godine vlada za turom "Neispričane priče", sačinjenom od postavki koje posetioci mogu da vide premijerno ili isključivo večeras! Tako će posle četvrt veka u Muzeju Jovana Cvijića javnosti biti izložena dela našeg slikara Petra Dobrovića iz Legata Flegel, a premijerno za ovu priliku Fakultet muzičke umetnosti otvara svoja vrata i iz zaborava vraća nepravedno zapostavljenog kompozitora Petra Stojanovića. Kako je nekada izgledalo obredno kupatilo smešteno u prizemlju beogradske sinagoge, kako je ona dobila ime Koliba mira, kao i zašto je obilazak Beogradske nadbiskupije "silazak u istoriju" i zgrada sa mnogo poruka, saznaće posetioci.

Sa željom da umetnost i kulturu približi svojim najmlađim posetiocima, Noć muzeja i ove godine je za njih pripremila posebno osmišljenu turu kroz muzeje i galerije među kojima su Pedagoški muzej, Muzej afričke umetnosti, Paviljon "Cvijeta Zuzorić" i Zoološki vrt Grada Beograda. Uz to, ove godine biće i zvaničan afterparti u Dorćol Platzu, gde će se dobar provod nastaviti od ponoći do dva sata.

Glumica Mirjana Karanović za posetioce ima zanimljivu preporuku. "Posebno vam preporučujem da posetite Bitef teatar. S ponosom igram na daskama ovog pozorišta i vrlo dobro znam kakve sve priče krije ova zgrada. To je uzbudljiv i više nego živ svet koji svakim svojim metrom odiše slobodom. Ovo će biti i prava prilika da se upoznate sa životom i delom jedinstvene Mire Trailović, osnivačice Bitef teatra, i da razumete koliko je bilo važno, i veoma teško, za jednu ženu da pomera granice slobode u pozorišnom, muškom svetu".

foto: Profimedia

Glumac Milan Marić oduševljen je Jugoslovenskom kinotekom:

foto: Dragana Udovičić

"Moći ćete sebi da date oduška i svojih hrabrim korakom razbijete stakleni pod. Ali bez straha, samo napred! U pitanju je zapravo umetnički rad čuvenog italijanskog skulptora Alfreda Pirija, koji se nakon Rima, Firence, Bolonje i drugih gradova sprema da izazove našu publiku. Osim toga, moći ćete da pogledate i šta je sve zabeležio naš reditelj Slobodan Šijan dok je tragom Alfreda Hičkoka povezivao Beograd i Holivud! Prava poslastica za sve nas filmofile!".

foto: promo / Kinoteka
foto: promo / Kinoteka

Ulaznica u Beogradu košta 500 dinara, a deca do pet godina ne plaćaju kartu.

NOĆ MUZEJA U SRBIJI

SVILAJNAC

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu će u periodu od 18 do 23.30 otvoriti besplatno sve izložbe za posetioce. Veliki izložbeni prostor sadrži devet postavki i dino park na otvorenom koji nudi interaktivni sadržaj. U toku je i nova ekskluzivna izložba "Životinje Afrike", koja predstavlja bogatu čudesnu faunu ovog kontinenta. Zanimljiv program vođenja u toku Noći muzeja sa kustosima u ambijentu koji će na poseban način uz lampe i atmosferu noćnog ambijenta sprovesti posetioce kroz magični svet prirode i svet dinosaurusa...

foto: Boris Njegrić

LOZNICA

Za Lozničane će programi biti priređeni na tri mesta. Prvi je "Magija izgovorenog - između slobode i ograničavanja", koji od 17 časova počinje u Muzeju jezika i pisma u Tršiću, gde će posetioci moći da saznaju o čemu su govorile kletve, zakletve i blagosiljanja. Dva sata kasnije u stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović biće otvorena izložba slika Dejana Ulardžića. Muzej Jadra biće domaćin izložbe "Zvonari slobode" autora Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tašić, posvećene Mihailu Pupinu i vladici Nikolaju Velimiroviću. T. I.

foto: T. Ilić

SUBOTICA

Na 20 lokacija u Subotici i na Paliću biće održane kulturne manifestacije. "Među drugima" izložba je o podunavskim Švabama u jugoistočnoj Evropi danas, posetioci će videti i autorsku izložbu slikara Đorđa Bošana, stalnu postavku Oskara Vojnića. Subotičku Sinagogu nakon rekonstrukcije svrstavaju u zaštićene bisere kulturnih zdanja u Srbiji, a u Noći muzeja biće otvorena od 17 sati do jedan iza ponoći, a na fasadi Narodnog pozorišta od 21 sat su predviđene različite projekcije.

U Gradskom muzeju već je promovisan 16. Godišnjak časopisa "Museion”, a sa Prirodnjačkim muzejom iz Beograda priređena je izložba "Meteoriti - Glasnici svemira”, autora Aleksandra Lukovića, koja je prema rečima Ištvana Huloa, direktora Muzeja pravi bum, jer su najvredniji i najstariji eksponati Prirodnjačkog muzeja već privukli izuzetnu pažnju posetilaca. N. H.

foto: N. H.

NIŠ U Nišu će biti otvoreno 16 galerija, škola i drugih objekata. "Muzejski i pozorišni plakat" dizajnera Ivana Mišića biće otvoren u Narodnom muzeju, Istorijski arhiv pripremio je izložbu fotografija koja pokazuje prilike u ovom gradu u periodu od 120 godina. Nišvil džez muzej biće deo Noći muzeja, a vrata nekadašnjeg hamama u Niškoj tvrđavi biće otvorena za sve posetioce od 20 do dva sata iza ponoći. Nišvil će predstaviti tematske celine posvećene Dušku Gojkoviću, Miši Blamu, Beniju Golsonu, Solomonu Barku i Šabanu Bajramoviću.

M. S.

foto: Saša Đorđević

Kurir.rs / M. C. / Foto: Promo / Noć muzeja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track