Ambiciozno

NOVA SERIJA ŽELJKA MITROVIĆA NAKON 10 GODINA: PET MILIONA uložićemo u istorijsku dramu CRVENI MESEC! Pogledajte prve fotografije sa snimanja

Pop kultura -

Pala je prva klapa nove istorijsko-ljubavne serije "Crveni mesec", čiji su idejni tvorci Željko Mitrović i Roman Majetić.

Ljubavna, ali i snažna istorijska priča smeštena je u period od avgusta 1913, nakon pobede Srbije u balkanskim ratovima, kada je povratila deo teritorije, do kraja 1915. godine, kada je austrougarska vojska okupirala Beograd. Glavni junak, mladi srpski oficir koga tumači Miloš Đurović, vraća se sa ratišta u rodnu kuću. Svadba mu je, tradicionalno, već zakazana, ali zaplet priče započinje kada se ćerka austrougarskog poslanika, koju igra Ivana Dudić, zagleda u njega. Nedopustivo za to vreme, koketna mlada dama ne krije svoja osećanja.

foto: Ljuba Radanov

Rasplet njihove ljubavne drame (koja je plod mašte autora) odvija se u realnom istorijskom periodu pred Veliki rat, pa se u scenariju pojavljuje još dvadesetak glavnih likova, uglavnom stvarnih istorijskih ličnosti. Biće tu dramatičnih događanja, špijunskih intriga, diplomatskih nadmudrivanja, političkih spletki i prevara.

- Posle punih 10 godina, u pauzi igranih programa, televizija Pink će ubuduće biti koncentrisana na snimanje čak osam serija sa 500 epizoda ukupno. "Crveni mesec" je veoma ambiciozan i zahtevan projekat, a čak 500 ljudi je angažovano kako bi sve bilo autentično - kazao je Mitrović.

foto: Zorana Jevtić

Na gotovo 6.000 m2 eksterijera u Šimanovcima grade se rekonstrukcije palate hotela "Moskva", Belog dvora, jedne cele avenije i nekoliko gradskih ulica. A budžet za seriju je pet miliona.

foto: Promo, Screnshot

Projekat od 120 epizoda priprema se već godinu dana, a kako je poseban naglasak autora stavljen na oživljavanje epohe, u pisanju scenarija Romanu Majetiću pomaže nekoliko istaknutih istoričara. Najavna špica serije već je snimljena, a izvodi je Bora Đorđević, koji je obradio pesmu "Stani, stani, Ibar vodo".

foto: Kurir

Početkom snimanja zadovoljan je i scenarista i reditelj Roman Majetić, koji je istakao da je ovo najzahtevniji projekat na kom je radio u dosadašnjoj bogatoj karijeri.

- Utisci su fenomenalni, moram priznati da je na početku snimanja uvek haos, ko kaže da nije, taj nije ni radio na snimanju serije. "Crveni mesec" je nešto drugačije od svega što trenutno postoji. Dakle, ovo je dramska serija sa nekoliko paralelnih radnji stavljena u dnevni format, što je veoma zahtevno. "Crveni mesec" je po svim segmentima najzahtevniji projekat koji sam ikad radio - rekao je Roman.

Kurir, Lj. R. / Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja