BELOSVETSKA NAMEŠTALJKA VEKA! OTKRIVENO KAKO SU EVROVIZIJSKI VODITELJI IZREŽIRALI DRAMU U IZRAELU: Švedska i Severna Makedonija slavile pobedu, a HOLANĐANIN IH PREŠIŠAO U SEKUNDI! A evo i kako...
Foto: screenshot

RASČIVIJANI!

BELOSVETSKA NAMEŠTALJKA VEKA! OTKRIVENO KAKO SU EVROVIZIJSKI VODITELJI IZREŽIRALI DRAMU U IZRAELU: Švedska i Severna Makedonija slavile pobedu, a HOLANĐANIN IH PREŠIŠAO U SEKUNDI! A evo i kako...

Pop kultura -

Drama u Tel Avivu na Evroviziji 2019 podigla je i publiku, ali i televizijske gledaoce na noge nakon što su voditelji napravili totalnu zbrku glasovima stručnog žirija, ali i poenima publike.

Evo rešenja evrovizijske zagonetke.

Prvi deo: Glasovi žirija

Svi znamo da takmičari najpre dobijaju glasove od stručnih žirija iz 41 zemlje koje učestvuju u glasanju.

Svaki žiri dodeljuje 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 i 12 poena, odnosno 58 ukupno. Ukupno 41 žiri po 58 poena, u totalu 2.378. (To je naš tajni prijatelj, čarobni broj 2.378! Da li ste ga zapamtili?)

Evo kako je izgledala tabela posle svih glasova žirija:

Švedska 239 poena od žirija

Severna Makedonija 237

Holandija 231

Italija 212

Azerbejdžan 197

Australija 154

Češka 150

Švajcarska 148

Rusija 125

Malta 75

Danska 69

Kipar 69

Francuska 67

Island 48

Norveška 47

Grčka 47

Slovenija 46

Albanija 43

Srbija 38

Estonija 38

Nemačka 32

Belorusija 18

San Marino 16

Velika Britanija 13

Izrael 12

Španija 7

foto: Printscreen

Drugi deo: glasovi publike

E sad dolazi deo koji ogromna većina očigledno nije shvatila: glasovi publike, ili takozvani televoting.

Glasovi publike se sabiraju na nivou svake države koja glasa, a zatim se takmičarima dodeljuju poeni po principu 1-2-3-4-5-6-7-8-10-12, kao i kod glasova žirija.

U slučaju glasova iz Srbije na primer, pesma koja je osvojila najviše glasova publike iz Srbije dobiće 12 bodova, prva sledeća 10 i tako sve do jednog boda. Sve pesme koje su osvojile manje glasova od one koja je osvojila 1 bod, dobijaju 0 (nula) bodova.

Tako će od publike iz svake države biti dodeljeno ukupno 58 bodova (1+2+3+4+5+6+7+8+10+12), što znači da su u drugom delu glasanja, po glasovima publike, u igri još 2.378 poena. Odnosno 58 bodova puta publika iz 41 zemlje.

Glasovi publike se zatim, radi veće tenzije, saopštavaju najpre takmičarima koji su najslabije prošli u prvoj rundi glasanja (u ovom slučaju Španiji), a zatim redom do prvoplasiranih u prvoj rundi - Švedske, Makedonije i Holandije.

Pojasnimo to na primeru Španije, koja je u prvoj rundi glasanja, po žirijima, dobila samo 7 bodova i završila na poslednjem mestu.

Kada je došlo do glasova publike, umesto da se takmičaru iz Španije saopšti koliko je glasova publike dobio u kojoj državi, od ove godine se svi ti bodovi sabiraju i saopštava mu se samo ukupna cifra: 53 boda od svih država.

Što znači da je osvojio ukupno 60 bodova: 7 od žirija svih zemalja koje glasaju plus 53 od publike svih zemalja koje su glasale.

foto: Printskrin

Treći deo: Raste napetost

Takmičenje je tako nastavljeno sinoć objavljivanjem koliko je koji takmičar ukupno osvojio bodova od publike.

U jednom trenutku Rusija dobija odlična 244 boda od publike i izbija na prvo mesto sa ukupno 369 poena.

Uskoro je pretiče Italija koja dobija 253 boda od publike i sa glasovima žirija (212) sada ima ukupno 465.

Ostalo je da se saopšte još samo glasovi publike za Holandiju, Makedoniju i Švedsku. I tu dolazimo do velike završnice koju će obeležiti jedna sitnica o kojoj organizatori Evrosonga izgleda nisu razmišljali.

foto: Printscreen

Magija čarobnog broja 2.378

Ovde zovemo u pomoć "tajnog prijatelja" broj 2.378. Sećate li ga se s početka priče?

Ono na šta organizatori Evrosonga očigledno nisu računali je da ako redom saopštavaju broj glasova publike od najslabije rangiranog učesnika u prvoj rundi do najboljeg rangiranog, mi u svakom trenutku možemo da izračunamo koliko je bodova još ostalo da se podeli na preostale takmičare.

Tako su sinoć, pre Holandije, Makedonije i Švedske, prethodna 23 takmičara dobila ukupno 1.966 bodova od publike - Španija 53, Izrael 35, Britanija 3 i takod dalje. Pošto je ukupan broj bodova od publike 2.378, ni bod više ni bod manje, to znači da je za raspodelu Holandiji, Makedoniji i Švedskoj ostalo tačno 2.378-1.966=412. Ni bod više, ni bod manje.

foto: Pritnscreen

U tom trenutku je raspored ovih zemalja na tabeli sledeći:

Italija 465 bodova (212 od žirija i 253 od publike)

Švedska 239 bodova od žirija

Makedonija 237 bodova od žirija

Holandija 231 bodova od žirija

Holandija sledeća saznaje koliko je bodova dobila od publike. Drama u Tel Avivu je na vrhuncu!

foto: Printskrin

Slavlje može da počne, ali ne počinje?!

Matematika je sada jasna: Holandiji je potrebno najmanje 235 bodova od publike da bi izbila ispred Italije.

Ako najmanje toliko i dobije, jasno je da je Holandija već i pobednik, jer će za podelu Makedoniji i Švedskoj ostati premalo bodova za podelu da bi prestigli Holandjane.

Posle kraće napetosti, manekena Bar Rafaeli i njen kolega voditelj objavljuju da je Holandija od publike dobila čak 261 bod, što je stavlja na prvo mesto sa nedostižnih 492 boda!

Evo tabele ove četiri zemlje u tom trenutku:

Holandija 492 boda (231 od žirija + 261 od publike)

Italija 465 (212 žiri + 253 publika)

Švedska 239 od žirija

Makedonija 237 od žirija

Sada je ostalo da se na Švedsku i Makedoniju podeli samo 151 preostali bod, što je premalo da bi prestigle Holandiju.

Holandija je već pobednik! Slavlje može da počne! Valjda će to neko i saopštiti mladom Holandjaninu?! Ne! velika Evrosong igra se nastavlja! Holandjanin je bez ikakve potrebe u predinfarktnom stanju dok očekuje koliko će glasova od publike dobiti Makedonija i Švedska. Očigledno je nesvesan da je uveliko pobednik Evrosonga!

foto: Pritnscreen

Svi u neverici

I nije samo on u neznanju. Nesvesni su i takmičari iz Makedonije i Švedske, kao i cela hala u Tel Avivu, ali i 2 miliona Makedonaca, 10 miliona Švedjana i 17 miliona Holanđana koji na nogama prate finale!

Glasanje se nastavlja, na redu su sjajna Tamara Todevska i Makedonija. “Uzbudjenje” je na vrhuncu! Dva miliona Makedonaca i 17 miliona Holandjana su na nogama! Da li će Tamara uspeti da od publike osvoji 256 poena koliko joj je potrebno da izbije na prvo mesto?

Da li će Tamara Todevska kao totalni autsajder sa kvotom 501 na kladionicama uspeti da priredi najveće iznenadjenje u istoriji Evrosonga i nadmaši superfavorizovanog Holandjanina koji je imao kvotu samo 1,5?

(Uveliko znamo da neće, jer je u igri ostao samo 151 poen. Ali voditelji Evrosonga ne haju za to -ili ne znaju - i lože publiku sve više i više.)

Evo čuda, Tamara na opšti šok osvaja samo 58 poena od publike. Vidno je razočarana, ali dostojanstveno priznaje poraz i zahvaljuje se publici.

foto: Printscreen

Lažna drama dostiže vrhunac!

Bar Rafaeli i njen kolega nastavljaju da prže takmičare iz Holandije i Švedske. Obaveštavaju publiku da je Švedjaninu potrebno da dobije 254 poena od publike da bi u foto finišu izbio ispred Holandije.

Već je jasno da se to neće dogoditi jer znamo da će Švedjanin dobiti tačno 93 preostala poena, a to je premalo za pobedu. Ali voditelji ne haju, loženje se nastavlja.

Holandjanin krši ruke, a uveliko poraženi Švedjanin u neznanju stiska pesnice u nadi da će doživeti svoj “ljudi, da l je to moguće” životni trenutak. Na iglama je 27 miliona ljudi u Švedskoj i Holandiji! Naravno, bespotrebno. Jer Holandija je uveliko pobedila...

Posle nekoliko minuta lažne drame, gle čuda: Švedska dobija baš 93 poena, koliko je jedino i mogla. Švedjanin je u neverici, izgleda kao da je dobio šlog; erupcija oduševljenja u taboru Holandije.

foto: Pritnscreen

Lažna drama ustupa mesto pravoj euforiji. Sledeće godine se ložimo u Amsterdamu! A možda je ovako i lepše?

Naravoučenije: Učite decu matematici, koristiće im čak i na Evrosongu.

foto: Pritnscreen

Kurir.rs, Blic / Foto: Screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track