MARINA ABRAMOVIĆ IZLAŽE U RODNOM GRADU NAKON 44 GODINE! Sprema spektakl za 200.000 LJUDI: Evo šta nas čeka na ČISTAČU! (FOTO)
Foto: Dragana Udovičić

Umetnica NA UŠĆU

MARINA ABRAMOVIĆ IZLAŽE U RODNOM GRADU NAKON 44 GODINE! Sprema spektakl za 200.000 LJUDI: Evo šta nas čeka na ČISTAČU! (FOTO)

Pop kultura -

Najveći kulturni događaj u Srbiji ove godine biće bez sumnje retrospektivna izložba "Čistač" Marine Abramović.

Jedna od najvećih svetskih umetnica izlagaće u svom rodnom gradu nakon 44 godine od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020. godine u Muzeju savremene umetnosti na Ušću.

foto: Profimedia

Postavka hronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere umetnice - od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, do kultnih radova iz samostalne karijere Abramovićeve. U ovoj retrospektivi, koja ima pre svega edukativni karakter, publika će moći da pogleda više od 120 radova (slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa), antologijska dela umetnosti performansa (serija "Ritam", "Lips of Thomas", "Relacioni radovi", "Prelazak preko noćnog mora"), kao i dela koja su obeležila njen savremeni opus ("Balkanski barok", "Sedam lakih komada", "Umetnik je prisutan").

foto: Profimedia

Dodatno, program izložbe čine i projekcije filmova o Marini Abramović, predavanja o umetnosti performansa i javna vođenja sa ciljem da se javnosti približi njeno kompleksno stvaralaštvo koje uključuje i značajne radove iz rane beogradske faze.

Izložbu "Čistač" organizuje MSU, uz podršku Vlade Republike Srbije, dok je producent Moderni muzej (Stokholm) u saradnji sa Muzejom moderne umetnosti Luizijana (Humlebek) i Bundeskunsthale (Bon). Očekuje se dolazak više od 200.000 posetilaca.

foto: Profimedia

Kustosi su Dejan Sretenović (Muzej savremene umetnosti), Lena Esling (Moderna Museet), Tine Kolstrup (Louisiana Museum of Modern Art) i Suzane Klajne (Bundeskunsthalle).

Evropska kritika je sa velikim pohvalama i najvišim ocenama ocenila izložbu "Čistač", koja nosi izuzetnu umetničku vrednost i otvara nove percepcije kod posetilaca, imajući u vidu da je Marina pre svega svetski poznata po radikalnim performansima u kojima konstantno preispituje i pomera sopstvene fizičke i psihičke granice.

Nikola Kolja Božović, slikar i vizuelni umetnik, kaže za Kurir da nema sumnje da će ovo biti događaj decenije.

"Marina i Paja Jovanović su naši najznačajniji umetnici u svetu. Potpuno je logično da se mi pridružimo tom njenom uspehu i da profitiramo tako što ćemo identifikovati savremenu Srbiji s njom. Isti odnos treba da imamo i prema Novaku Đokoviću. Ono što je Novak Đoković u sportu, Marina je to u kulturi. Treba da budemo ponosni na to, šta god mislili o njenoj umetnosti", kaže Božović.

"Čistač" je prva velika evropska retrospektiva Marininog rada, premijerno prikazana 2017. godine u Švedskoj, da bi nakon toga postavka obišla Dansku, Norvešku, Nemačku, Italiju i Poljsku. Izložba u Srbiji predstavlja poslednju stanicu na turneji i nosi poseban značaj jer simboliše povratak umetnice u grad svog rođenja, gde je poslednji put samostalno izlagala davne 1975. godine u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

Kolja Božović (pored Marije Karan)
Kolja Božović (pored Marije Karan)foto: Kulturni centar Beograd

Kurir/Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track