BUDITE STRPLJIVI: Kako da dete lakše prihvati vašeg novog partnera
Foto: Shutterstock

PREVELIKA PROMENA ZA VAŠEG MALIŠANA

BUDITE STRPLJIVI: Kako da dete lakše prihvati vašeg novog partnera

Pop kultura -

Nije lako, ali je moguće Obavite otvoren razgovor s klincem, ali i sa novim partnerom, jer samo uz dobru međusobnu saradnju možete očekivati dobre odnose

Novi partner je velika i vrlo zbunjujuća vest za svako dete čiji roditelji žive razdvojeno. Oni s vašim mališanom moraju da izgrade odnos, što često ne teče ni lako ni glatko.

Za izgradnju odnosa potrebno je vreme. Zato budite strpljivi i lagano radite na tome da stvari legnu na svoje mesto, na zadovoljstvo svih.

Budite otvoreni Razvijanje dobrog odnosa zahteva određeno vreme, pogotovo ako je dete u tinejdžerskim godinama. Istraživanja su pokazala da je detetu do pet godina potrebna jedna ili dve godine da se poveže s očuhom ili maćehom. Deca su često zbunjena novim odnosima u porodici, pa im se u isto vreme mogu sviđati i ne sviđati promene koje novi članovi porodice donose u njihov život. Zato je važno dati im informacije o tome što se tačno događa, kao i prostora i vremena da to shvate uz vašu punu podršku.

Odvojte vreme samo za vas Neka dete ima vreme koje će provoditi samo sa svojim roditeljem. Ponekad je potrebno da se novi član porodice jednostavno nakratko odmakne i da pustite da dete ima roditelja samo za sebe. Kada vidi da mu partner nije "oteo" tatu ili mamu, pre će bez bojazni od bilo čega izgraditi dobar odnos.

I novi partner mora da sarađuje Kada u njihov život uđe nova osoba, deca se mogu uplašiti da će, ako zavole vašeg novog partnera, to povrediti drugog biološkog roditelja. Zbog toga ono može zatvori svoje srce i da postane neposlušno. Zato, ako ste vi oni koji ste došli u novu porodicu, dajte detetu do znanja da je u redu da ostane privrženo prvenstveno biološkom roditelju i podstičite njegov odnos s njim. Nikada nemojte kritikovati nijednog roditelja, jer ćete tako sabotirati detetovo mišljenje o vama.

Pratite razvoj odnosa s detetom Ako je dete otvoreno prema novom partneru i želi s njim i fizički kontakt, poput zagrljaja ili poljupca, on ne bi trebalo da ga liši tih iskaza nežnosti i bliskosti. Ako je rezervisano prema njemu, nemojte navaljivati na njega da naprasno postanu bliski. Za uspostavljanje svakog odnosa i poverenja potrebno je vreme.

Budite strpljivi Možda je to teško u situaciji u kojoj se čini da odnos novog člana sa mališanom ne napreduje, ali vaš partner treba da prihvati činjenicu da se takve stvari nikako ne mogu požurivati. Zato i s njim otvoreno porazgovarajte pre nego što se odlučite na zajednički život, jer treba da zna da će i njemu trebati dosta živaca i strpljenja kako bi stvari legle na svoje mesto. Najbolji savet je da nakon toga svi zajedno radite na dobrim odnosima jer je i te kako moguće i u takvim porodicama uspostaviti odličan odnos.

Zašto dete zapravo ima otpor Da li će opet sve biti po starom

Dolaskom mamine ili tatine nove ljubavi u porodicu dete pretpostavlja da ponovo može doći do dramatičnih sukoba i konflikata, naročito ako se seća svađa svojih roditelja pre nego što su se razveli. Zato se deca tada osećaju posebno zbunjeno. Uprkos najboljim namerama, ne možete im dati nikakve garancije da se svađe nikada neće dešavati i u vašem novom braku, ali se i vaš partner i vi potrudite da do toga ne dođe kako bi mališan video da tu ima poverenja i ljubavi koja mu neće donositi nikakve stresove.

(Kurir, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track