POČINJE TRKA ZA UPRAVNIKA NARODNOG POZORIŠTA: Bradić jedini izlazi na crtu Ivani Vujić!
Foto: Damir Dervišagić, Ana Paunković

Vrelo leto

POČINJE TRKA ZA UPRAVNIKA NARODNOG POZORIŠTA: Bradić jedini izlazi na crtu Ivani Vujić!

Pop kultura -

Konkurs za direktora beogradskog Narodnog pozorišta završen je subotu, a kako Kurir saznaje, najozbiljniji kandidati da budu izabrani za upravnika ustanove su Ivana Vujić i Nebojša Bradić.

Do kraja meseca Upravni odbor treba da obavi razgovor sa kandidatima, rangira ih i da svoj predlog dostavi Ministarstvu kulture i informisanja. Novi upravnik bira se na četiri godine, a UO će, pored ostalih uslova iz konkursa, posebno ceniti poznavanje poslovanja pozorišnih ustanova, posedovanje rukovodećih iskustava na poslovima iz oblasti kulture i kvalitet predloženog programa rada i razvoja pozorišta iz podnete konkursne dokumentacije.

Jasna Dimitrijević
Jasna Dimitrijevićfoto: Aleksandar Jovanović

U Upravnom odboru su, pored Jasne Dimitrijević, i Nikola Mijailović, operski pevač i profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, primabalerina Ašhen Ataljanc, Filip Bojić, docent na Pravnom fakultetu u Beogradu, Marko Čkonjević, menadžer sa iskustvom u marketingu i komunikacijama u kulturi, Dejan Kolarov, solista Baleta, i Jasna Nuhović, pravnica zaposlena u nacionalnom teatru.

- Nije ovo konačan spisak. Čekaju se još prijave koje su poslate poštom. Moguće da je i da konkurišu Dejan Savić i još neki kandidati. Zasad su stigle samo dve prijave - kaže sagovornik Kurira iz Narodnog pozorišta.

foto: Ana Paunković, Damir Dervišagić

Vlada Srbije smenila je krajem novembra prošle godine, na lični zahtev, upravnika Narodnog pozorišta Dejana Savića i na njegovo mesto postavila rediteljku Ivanu Vujić. Bio je to epilog jednomesečne krize u Narodnom pozorištu, u kojem je, posle smene Željka Hubača, direktora Drame nacionalnog teatra, deo glumačkog ansambla tražio smenu Dejana Savića. Rediteljka i profesorka Ivana Vujić kao vršilac dužnosti imala je dobre rezultate, pa je odlučila da konkuriše.

foto: Damir Dervišagić

Nebojša Bradić bio je već upravnik Narodnog pozorišta od 1997. do 1999. godine, a nakon toga umetnički direktor BDP i ministar kulture. Trenutno je glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa na RTS.

- Biti upravnik Narodnog pozorišta donosi istu vrstu nevolje koju ima bista Vuka Karadžića na vrhu spomenika - neizbežno privlači pažnju golubova. Bez obzira na to, smatram da sam bio srećan što sam imao taj posao - napisao je u svom autorskog tekstu pozorišni reditelj povodom 150 godina od osnivanja pozorišta.

Kurir/ Ljubomir Radanov, foto: D. Dervišagić i A. Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track