DIREKTORKA PULE O FILMU O GOTOVINI: Ne znam da li vređa Srbe, NISAM GA POGLEDALA!
Foto: Profimedia

neobaveštena

DIREKTORKA PULE O FILMU O GOTOVINI: Ne znam da li vređa Srbe, NISAM GA POGLEDALA!

Pop kultura -

Na otvaranju filmskog festivala u Puli premijerno će biti prikazan film "General" Antuna Vrdoljka o Ante Gotovini, koji je već izazvao različite reakcije.

Goran Višnjić na snimanju filma
Goran Višnjić na snimanju filmafoto: Printscreen

Direktorka festivala Gordana Restović, koja trenutno boravi u Beogradu, kaže za Kurir da se radi o recentnom reditelji i dobroj glumačkoj postavci, ali da je na kritici da proceni kvalitet filma.

foto: Kurir

"Nisam ga pogledala. Naš umetnički direktor mi je rekao da je dobar. A da li vređa Srbe i kako će ga oni percipirati, to me pitajte nakon projekcije", rekla je Restovićeva za Kurir.

Ona je naglasila da je cilj prilikom kreiranja programa da balansiraju između onoga što publika želi i očekuje od festivala i da istovremeno na najbolji način predstave dela autora, dodavši da publika Pula film festivala voli srpski film.

foto: Printskrin Hrt

U "Generalu" glavnu ulogu Gotovine igra holivudski glumac Goran Višnjić, a u ostalim ulogama su se našli i Goran Bogdan, Mustafa Nadarević, Goran Navojec. U velikom broju medija pisalo se o tome da je Vrdoljak bio u velikom problemu da nađe ko će mu glumiti srpsku vojsku i narod jer niko od hrvatskih glumaca i statista nije želeo na "neprijateljsku" stranu. Takođe, kako su navodili tada, i srpski umetnici su odbijali da učestvuju u ovom projektu koji prati celokupan život Ante Gotovine, jer kako je jedan glumac i priznao, nikada nisu dobili ceo scenario već samo rečenice koje bi izgovarali. Da ih nagovore, nisu uspeli ni sa povećanim honorarom, koji je, kako ističu, iznosio čak 1.000 evra.

Kurir/ LJ. Radanov, foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track