Najnovije vesti

BRADIĆA ODBILI ZBOG ENGLESKOG: Upravni odbor mu odbacio prijavu za upravnika Narodnog pozorišta jer nije doneo potvrdu!
Foto: Nemanja Pančić

skandal

BRADIĆA ODBILI ZBOG ENGLESKOG: Upravni odbor mu odbacio prijavu za upravnika Narodnog pozorišta jer nije doneo potvrdu!

Pop kultura

Upravni odbor Narodnog pozorišta odlučio je juče da odbaci prijavu Nebojše Bradića za kandidaturu za upravnika ove ustanove. Razlog tome je, kako Kurir saznaje, što bivši ministar kulture nije dostavio potvrdu o znanju stranih jezika, te njegova dokumentacija, tvrde, nije potpuna.

Bradić ima pravo žalbe, a kako za Kurir ističe, njegov CV je dovoljna potvrda, jer je, kao što je poznato, do sada režirao na engleskom jeziku i u Grčkoj, Turskoj, Bugarskoj... "Nisam ispunio formu jer sam smatrao da moje inače perfektno znanje engleskog jezika ima potvrdu u mom CV. Uostalom, na licu mesta su mogli, da su hteli, da to provere. Usmeno sam mogao da odgovorim na sva pitanja i na engleskom, a formalnosti u vidu potvrde mogao sam i dan kasnije da im dostavim. Uostalom, valjda je suština važnija od forme... Ili možda nije", kazao je Bradić.

foto: Damir Dervišagić

Da apsurd bude veći, on je već bio upravnik Narodnog pozorišta od 1997. do 1999. godine, a nakon toga i umetnički direktor BDP i ministar kulture. Trenutno je glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa na RTS.

U Upravnom odboru su Jasna Dimitrijević, Nikola Mijailović, Ašhen Ataljanc, Filip Bojić, Marko Čkonjević, Dejan Kolarov i Jasna Nuhović.

Bradićevoj konkursnoj dokumentaciji nedostaje jedan dokaz obavezan po traženoj dokumentaciji na konkursu, a kako je Tanjugu potvrdila predsednica UO Jasna Dimitrijević, reč je o potvrdi o znanju jednog svetskog jezika.

Dimitrijevićeva je kazala da se iz njegove biografije vidi da njegovo znanje stranog jezika nije sporno, ali je, kako je dodala, potvrda neophodna kao deo konkursne dokumentacije.

foto: Aleksandar Jovanović

Ona je pojasnila da po statutu UO nema pravo da pozove Bradića da dopuni svoju konkursnu dokumentaciju, ali da kandidat može u roku od tri dana od dana donošenja zaključka UO da podnese žalbu Ministarstvu kulture i informisanja i od odluke ministarstva zavisi dalja procedura.

Dimitrijevićeva je rekla da će sačekati da vide da li će Bradić uložiti žalbu i dodala da je zasad plan da s drugim kandidatom, Ivanom Vujić Kominac, obave razgovor 26. juna, kad će ona predstaviti svoj program.

foto: Zorana Jevtić

Sličan scenario i u Narodnoj bibilioteci Ministarstvo poništilo konkurs

Sličan sled događaja zbio se nedavno i u Narodnoj biblioteci, gde je konkurs poništen jer kandidati navodno nisu dostavili adekvatnu dokumentaciju. Na adrese odbijenih kandidata za upravnika Narodne biblioteke Srbije stiglo je obaveštenje UO ove ustanove da su njihove prijave odbačene. Miloš Janković, Adam Sofronijević i Dejan Ristić su, međutim, uvereni da su ispunili uslove konkursa, koji je raspisan 8. aprila ove godine, pa su uputili žalbe Ministarstvu kulture. Nakon toga ostala su dvojica kandidata, Laslo Blašković, dosadašnji upravnik i pisac, i Milorad Vučković, načelnik u NBS. Ministarstvo kulture je zatim poništilo konkurs za izbor upravnika jer su uočeni propusti i kršenje propisa od strane UO nacionalne biblioteke, a UO je naloženo da u roku od 30 dana donese novu pravilnu odluku o raspisivanju javnog konkursa za izbor upravnika, u skladu sa Zakonom o kulturi i Statutom Narodne biblioteke Srbije. Da li će se ovakav scenario ponoviti u Narodnom pozorištu, videćemo.

Kurir.rs / Lj. Radanov, M. Cukić / Foto: Nemanja Pančić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...