15 fotografa iz cele regije od Hojke i Serža učili kako da prave najbolje fotke

FOTOSOFIA 14 SPOJ MLADOSTI, ISKUSTVA I GENIJALNIH IDEJA! Voditeljku vremenske prognoze Dunju na setu polili vodom, a glava glumca Gorana Grgića završila u tegli! (KURIR TV)

Pop kultura -

Spoj iskustva, mladosti, novih ideja, znanja i kreativnosti moglo se videti na ulicama Zagreba na 14. Fotosofiji, besplatnom šestodnevnom seminaru napredne fotografije, pod vođstvom i umetničkom direkcijom fotografa Damira Hojke.

foto: Kurir

Od 10. do 16. juna na tematskim snimanjima po Zagrebu i predavanjima u Galeriji Arheološkog muzeja mladi fotografi iz cele regije dobili su priliku da nauče kako da snime dobar portret, modnu, reklamnu i art fotografiju.

foto: Kurir

"Beskrajno sam srećan što se Fotosofija 14 realizovala u Zagrebu, na čijim ulicama sam i sam napravio prve fotografije. Raduje me što su prijatelji i kolege iz šou biznisa bili toliko ljubazni i raspoloženi da realizuju i najluđe ideje scenarista. A i seminaristi su bili otvoreni da prihvate genijalne ideje model", rekao je Hojka.

foto: Kurir

Počasni gost seminara bio je Serž Leblon, svetski poznat belgijski modni i selebriti fotograf, koji je prikazao svoje radove i otkrio kako je raditi za magazine Vogue i Harper’s Bazaar i modne kuće Kenzo i Sonia Rykiel.

foto: Kurir

"Svojim studentima uvek naglašavam da je najbolji način učenja kroz stvarnu akciju. Osoba koja poznaje osnove fotografije mnogo će brže napredovati radeći s profesionalcima na setu nego samo čitajući teoriju – jer mu oni odmah ispravljaju greške i pokazuju put do rešenja. Stoga smatram da je seminar Fotosofia vrlo dobro osmišljen i drago mi je da sam imao priliku da pomognem", rekao je Leblon, koji većinom radi u Njujorku, Parizu i Londonu, a fotografisao je zvezde poput Michaela Keatona, Julianne Moore, Lili Allen, Charlotte Rampling, Daniela Radcliffea (Harry Potter)…

foto: Kurir

"Serž je bio toliko nesebičan da je i na samim setovima pokazao seminaristima nekoliko trikova", rekao je Damir, koji nije krio oduševljenje što im se na Fotosofiji 14 pridružio tako veliki umetnik. Trećeg dana Fotosofije desio se selebriti dan, kada su seminaristi fotografisali poznate ličnosti. I ove godine pred objektivima Hojkinih seminarista bili su mnogi poznati Rene Bitorajac, Mario Petreković, Goran Grgić, Barbara Kolar, Frano Mašković, Danijela Trbović, Ognjen Golubić, Dunja Mazzocco Drvar, Jelena Perčin, Danica Lovinjak, Natko Zrnčić Dim, Gina Victorija Damjanović...

foto: Kurir

Ni sunce koje je pržilo, temperatura u klubu Šok šou koja je bila +30C nije mogla da smiri umetnički duh scenarista ni modela, koji su sami davali lude ideje. Tako je voditeljka vremenske prognoze Dunja sama predložila da na nju prospu punu kofu vode, što su svi na setu prihvatili.

Glumac Goran Grgić, koji je srpskoj publici poznat po seriji "Državni službenik", dozvolio je da mu glavu stave u "teglu" i sve vreme se ludo zabavljao. Bio je odličan i strpljiv model i bez ikakvih uslova prihvatao je sve predloge scenarista.

"Seminaristi su bili fantastični, kao i svih ovih godina. Birali smo najbolje, došli su u Zagreb sa svojim nezavidnim kapitalom, sa svojim radovima, a ovde su razmenjivali iskustva i sticali nova znanja", rekao je Hojka, dok su učesnici bili presrećni što su dobili priliku da sarađuju i uče od najboljih.

foto: Kurir

"Ovo je bilo genijalno iskustvo koje nemam ni sa čim da uporedim. Znanje koje sam stekao za pet dana ne bih nigde mogao steći ni za pet meseci. Hojka je vodio brigu o svemu, svakom detalju, a ekipa je bila odlična i sve je štimalo fantastično", rekao je Boško Knežević, dizajner iz Rijeke.

foto: Kurir

Ukupno je bilo 15 mladih fotografa iz cele regije, a među njima je bila i Beograđanka Tanja Bazalac, inače politikolog koja je odlučila da joj profesija bude fotografija.

1 / 18 Foto: Kurir

"Ovo je bilo nezaboravno iskustvo i bilo bi dobro da se jedan ovakav seminar održi i u Beogradu", rekla je Tanja.

Kurir.rs/PDV/Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track