ZAVRŠENI BUCINI DANI: Gran-pri Hani Selimović!
Foto: Stefan Trifunović

kraj

ZAVRŠENI BUCINI DANI: Gran-pri Hani Selimović!

Pop kultura -

Šesti festival Bucini dani završen je sinoć u Aleksandrovcu dodelom nagrada i izvođenjem predstave "Kafanski kabare" Vesne Stanković i Nebojše Dugalića.

Žiri ovogodišnjeg festivala - Dušanka Stojanović Glid, Andrej Šepetkovski i Đurđa Tešić, doneo je jednoglasne odluke o nagradama, a gran-pri pripao je Hani Selimović. Hana je svojim šarmom kao Dorina u "Tartifu" Narodnog pozorišta Sombor još jednom osvojila srca prisutnih, kao i žirija, te je zasluženo ponela nagradu koja nosi ime "Miroslav Buca Marinković".

foto: Damir Dervišagić

Mlada glumica nedavno je odbila da primi priznanje "Petar Banićević" jer još nije stalni član Narodnog pozorišta u Beogradu. Iako ima više od 40 domaćih i međunarodnih nagrada, za nju nema mesta u ansamblu nacionalnog teatra.

"Za razliku od muških, u dramskoj literaturi ženskih uloga ima manje. Hana Selimović u ulozi Dorine ("Tartif") spaja oba pola, izjednačivši ljudsku patologiju, strahove, zebnje i nemire. Savremeni neurotični čovek permamenentno opaža zlo koje misli da u svojoj izopačenoj mašti vidi samo on. Dorina je preosetljiva, krhka, skrajnuta, socijalno zgažena ali i dalje moralom vođena individua. U mračnom, dijaboličnom, demonskom svetu njen glas u bukvalnom smislu egzekutorskim pozorišnim postupkom biva udavljen", stoji u obrazloženju žirija.

foto: Aleksandar Ramadanović

Nagrada za produkciju "Minja Obradović" pripala je predstavi "Jami distrikt" Bitef teatra. Somborcima Marku i Tijani Marković pripala su Zlatna zrna za najbolju mušku i žensku ulogu.

Nagradu za najbolju mladu glumicu dobila je Nina Nešković za ulogu u komadu "Jami distrikt", a za glumačku bravuru nagrađena je Jelena Ilić za "Režim ljubavi" Ateljea 212.

Od 10. do 16. juna u takmičarskom programu Bucinih dana bilo je izvedeno pet pozorišnih predstava. Festival su posetile Mira Banjac, kao i Svetlana Ceca Bojković, u čiju čast je bila organizovana izložba "Umetnost glume ili traganje za istinom" Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Kurir/ Foto: Srđan Trifunović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track