UNUK BOBA MARLIJA PRVI PUT U SRBIJI: Na Nišvil dolazi Džozef Džo Mersa!
Foto: promo

zvezda u usponu

UNUK BOBA MARLIJA PRVI PUT U SRBIJI: Na Nišvil dolazi Džozef Džo Mersa!

Pop kultura -

Prvi put u Srbiji nastupiće rege zvezda u usponu, unuk legendarnog Boba Marlija - Džozef Džo Mersa Marli, i to 9. avgusta na Nišvil džez festivalu.

foto: Profimedia

Kao najstariji sin Stivena Marlija, Džozef je odrastao okružen vrhunskom rege muzikom. Još kao petogodišnji dečak nastupao je sa svojim ocem Stivenom, stricem Zigijem i tetkama Sedelom i Šeron i njihovom decom.

Rođen je 1991. u Kingstonu, a sa 11 godina preselio se u Majami, gde je pažljivo pratio rad svog oca i strica Demijana.

foto: promo

Turneje sa Zigijem i sa Melodi mejkersom bile su dragoceno iskustvo za talentovanog Džoa. Ozbiljniju afirmaciju postigao je 2013. objavljivanjem singla "Comfortable", koji se našao na kompilaciji "Set Up Shop Volume 1" pod okriljem porodične izdavačke kuće, i ona se pozicionirala vrlo visoko na Bilbordovoj listi najboljih rege albuma te godine. Naredne je gostovao na albumu "Strictly Roots" rege sastava Morgan heritidž, koji je nagrađen Gremijem u vrlo jakoj konkurenciji. Osnova muzičkog izraza Džoa Merse Marlija predstavlja moderan rege, sa uplivima denshola, hip-hopa, pa i pop elemenata.

Ovakvim originalnim pristupom izbegava etiketu kopiranja nasleđa svog oca, strica i dede. "Moj otac kaže da je moj deda Bob mađioničar, zato što je on bio jedini čovek koji je mogao da donese mir u svoju zemlju za vreme jamajkanske političke krize sedamdesetih godina. Ta snaga, uticaj, to jeste magija", nedavno je izjavio Džo Mersa Marli i dodao:

"On je napravio ogroman korak za muziku s Jamajke i vreme je da i ja doprinesem svojom muzikom da se priča nastavi, da rege scena raste. Na kraju krajeva, ja sam ipak još na početku i zapravo se osećam prijatno u svemu ovome. Veoma prijatno..."

Zvezde Nišvila

8. avgust - Američki fank, soul i džez saksofonista Mejsio Parker 9. avgust - Zvezda nove američke džez scene, trubač Kristijan Skot i Džozef Džo Mersa 10. avgust - Jedan od najuticajnijih džez muzičara - Kris Poter 11. avgust - Irski muzičar i osnivač Lajv ejda Bob Geldof

Tradicionalna nagrada ove godine biće dodeljena pijanisti, kompozitoru i aranžeru Lariju Vučkoviću.

Kurir.rs / Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track