ŠERBEDŽIJA S ANTIGONOM OTVARA BELEF! LENKA UDOVIČKI: Svi smo mi kao ljudski rod jedna velika familija! I tako i treba da se odnosimo, a ne da ratujemo i da se delimo
Foto: Ana Paunković

NAKON 27 GODINA

ŠERBEDŽIJA S ANTIGONOM OTVARA BELEF! LENKA UDOVIČKI: Svi smo mi kao ljudski rod jedna velika familija! I tako i treba da se odnosimo, a ne da ratujemo i da se delimo

Pop kultura -

Predstava "Antigona - 2.000 godina kasnije" rediteljke Lenke Udovički u Hangaru Luke Beograd, u izvođenju pozorišta Ulišes, otvoriće ovogodišnji Belef. Ulogu Kreonta igra Rade Šerbedžija, kome će ovo biti povratak na pozorišnu scenu u Beogradu nakon skoro tri decenije.

foto: Ana Paunković

Rediteljka i Šerbedžijina supruga istakla je da je ova mitska priča, nažalost, u ovom trenutku više nego aktuelna. - Svi smo mi kao ljudski rod jedna velika familija. I tako i treba da se odnosimo, a ne da ratujemo i da se delimo. Pristupajući ovom komadu danas postavilo mi se pitanje ko je danas Antigona. Ona je u našem komadu devojka koja ne zna gde joj je brat, on je u nekoj od masovnih grobnica. I ona pokušava da ga nađe i da ga sahrani. Baveći se i istraživajući tu situaciju danas ušla sam u neki paralelni svet pored kojeg živimo i taj paralelni svet jeste svet ljudi koji još traže svoje najmilije. Mi živimo i hodamo po masovnim grobnicama. Ima jedan deo iz hora koji govori: "Kada dođe tragedija i kada se neka kuća razruši do temelja, to rušenje se nikada ne zaustavlja. Nastavlja se iz roda u rod, jer mladi padaju pod teretom ubijenih iz prethodnih generacija." Mislim da svi zajedno moramo da nađemo načina kako da zaustavimo te krugove nasilja koji se stalno ponavljuju kako bi sledeće generacija imale izlaz - zaključila je Udovički.

foto: Ana Paunković

Rade Šerbežija je kazao da nikada nije bio gost u Beogradu.

"Živeo sam ovde 1990, 1991 i 1992. godine. Oženio sam se i bilo mi je udobno. Moji roditelji su živeli i umrli ovde. Otac mi je umro ovde u 104. godini. Ovde dolazim da igram tenis sa svojim prijateljima. Zakazujem koncerte kako bi zadržao interakciju sa svojom publikom. Nisam igrao 27 godina u pozorištu u Beogradu i veoma se radujem otvaranju Belefa", kazao je Šerbežija.

Kurir.rs / Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track