GABRIJEL JE SRBIJU LUDO ZAVOLEO! Iskrena ispovest šefa-dirigenta Beogradske filharmonije: Dočekan sam RAŠIRENIH RUKU!
Foto: Marko Đoković

oduševljen

GABRIJEL JE SRBIJU LUDO ZAVOLEO! Iskrena ispovest šefa-dirigenta Beogradske filharmonije: Dočekan sam RAŠIRENIH RUKU!

Pop kultura -

Šef-dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc (48) pripremao je ove godine za besplatan koncert na Ušću sa članovi orkestra originalne kompozicije iz filmova Volta Diznija iz 1940. "Fantazija" i "Fantazija 2000".

I sam Dizni je rekao da su Bah i Betoven neobično društvo za Mikija Mausa, ali zato vrlo zabavno. U razgovoru za Kurir na jednom od proba umetnik iz Nemačke priznaje da je toliko zavoleo Srbiju da ćemo sledeći intervju raditi na srpskom i otkriva kakav je direktor i muzičar Ivana Tasovac.

Radili ste sa nekim od najvećih filharmonija na svetu, ali ste se odlučili za beogradsku. Zašto? Šta je ono što vas je privuklo i u čemu ste našli inspiraciju?

"Beogradsku filharmoniju poznajem već dosta dugo, skoro 10 godina, ovo je jedan veoma strastven i motivisan ansambl i moje mišljenje je da u potpunosti ispunjava internacionalne standarde i veoma sam srećan što imam šansu da budem njihov glavni dirigent. Daću sve od sebe da ga unapredim i da zajedno rastemo."

foto: Marko Đoković

Kakav utisak nosite sa prošlogodišnjeg koncerta?

"Bio sam impresioniran publikom koja je bila neverovatno tiha i koncentrisana - a bilo je mnogo ljudi, ogromna masa. Pomno su nas slušali - a koncert Filharmonije pod otvorenim nebom u Beogradu je, prema mom mišljenju, jedan od najboljih na svetu."

Šta očekujete od ovogodišnjeg koncerta? Zašto ste se odlučili za Diznijeve kompozicije? Šta je ono što budi u vama i šta očekujete da će probuditi u publici muzika iz crtanih filmova?

"Fantazija' je ikona klasike u nekoliko poglavlja - tokom koncerta mi 'pratimo' ekran, svirajući neke od najpoznatijih dela klasične muzike na svetu - poput Betovenovih simfonija, 'Rimski borovi' od Respigija i Debisijevu 'Mesečinu'. Ovo je veoma težak projekat, jer uporedo pratimo animacije i naše sviranje mora da bude savršeno uklopljeno - ali, naravno, daćemo sve od sebe."

foto: Marko Đoković

Da li učite srpski? Kako vam ide i šta ste prvo naučili?

"Da, već uveliko učim srpski i, nadam se, svakim danom koji provedem u Beogradu sve ću biti bolji i bolji. Za mene je svakako cilj da ostanem da radim s ovim fenomenalnim orkestrom, kao radnik u vašoj zemlji. Takođe, želim da odam poštovanje srpskoj kulturi, narodu i njegovoj gostoprimljivosti, jer su prema meni uvek veoma prijateljski nastrojeni i prihvatili su me raširenih ruku."

Kako je sarađivati sa Ivanom Tasovcem? Kakav je on kao direktor?

"Ivan Tasovac je veliki direktor Beogradske filharmonije. Veoma je iskusan, obrazovan i, povrh svega - odličan je muzičar i srećan sam što radimo zajedno u timu. On uvek traži neke nove, kreativne ideje kako bi pogurao i podstakao orkestar."

foto: Marko Edge

Kurir.rs/Mona Cukić/Foto: Marko Đoković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track