Najnovije vesti

NA GLUMU SAM PRIMLJEN ZBOG MIKINIH STIHOVA: Voja Brajović otkrio kako je upoznao velikog pesnika i da je tužno što ne znamo da cenimo njegovu veličinu!
Foto: Saša Urošev

memorijal "Miroslav Antić"

NA GLUMU SAM PRIMLJEN ZBOG MIKINIH STIHOVA: Voja Brajović otkrio kako je upoznao velikog pesnika i da je tužno što ne znamo da cenimo njegovu veličinu!

Pop kultura

U čast znamenitog pesnika, novinara, slikara, reditelja, mornara i svetskog putnika, u Mokrinu je u ponedeljak uveče održan 34. memorijal "Miroslav Antić".

Memorijal se svake godine održava 24. juna, na dan kada je preminuo autor "Plavog čuperka" i "Garavog sokaka". Miki u čast, govorila su najpoznatija imena naše filmske, pozorišne, književne i umetničke scene.

foto: Privatna Arhiva

Vojislav Voja Brajović pohvalio se da je imao to zadovoljstvo da upozna Miku. - Mira Banjac i ja smo govorili poeziju na predstavljanju njegove poslednje zbirke pesama. I pre toga imao sam jedno užasno iskustvo da govorim stihove kad ih je i on kazivao. Mika je govori svoju istinu, a ja recitovao - prisetio se Brajović i otkrio da je 1967. godine polagao prijemni ispit na FDU govoreći stihove Mike Antića.

foto: Saša Urošev

- Njegove misli treba učiniti i držati ih se. Sećaju ga se svi koji znaju da cene veličinu jednog pesnika. Miroslav Antić bio je jedan od naših najvećih pesnika na ovom jeziku. Čuvajući pesništvo i Antića, mi čuvamo naš nacionalni identitet, da ne kažem čak i državnost. Takav veliki pesnik rađa se jednom u sto godina - poručio je Brajović.

Da je Mika Antić bio neponovljiv umetnik, ocenio je i Svetozar Cvetković. - To je jedinstvena ličnost na nekom, verovatno svetskom nivou. Zato nije čudo da ovo mesto, ne samo u ovom trenutku nego i generalno, ima taj značaj. Mika Antić ponikao je u Mokrinu i ostaće zauvek zapamćen zbog tog duha i talenta, načina života, odnosa prema svom životu i životu drugih ljudi, koje je prenosio kroz svoje stihove. To je osnovna karakteristika prave umetnosti - da nikako iščileti ne može - rekao je slavni glumac. U programu su učestvovali i Milica Mihailović, Milica Zarić, Jelena Đokić, Miodrag Petrović, Bora Otić, Ivan Radosavljević i Božo Koprivica. U umetničkom delu programa nastupili su Mokasi i Tanja Jovićević.

foto: Saša Urošev

Mokrinčani i njihovi gosti odaće danas počast još jednom velikanu. Dan Raše Popova počinje u 19 sati, a nastupaju Tode Nikoletić, Branimir Rosić, Dušan Pop Đurđev, Jovan Adamov i Ljubivoje Ršumović.

foto: Dragan Kadić

Kurir/ Saša Urošev, foto Š. Urošev

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...