MAJA ŠUŠA, GLUMICA I DIREKTORKA FESTIVALA: Bašta fest pruža šansu mladim ljudima! Naši autori su po daru i idejama jednaki sa kolegama iz sveta, samo ih sputava budžet!
Foto: Aleksandra Poguberov

intervju

MAJA ŠUŠA, GLUMICA I DIREKTORKA FESTIVALA: Bašta fest pruža šansu mladim ljudima! Naši autori su po daru i idejama jednaki sa kolegama iz sveta, samo ih sputava budžet!

Pop kultura -

Bašta fest jedan je od najmlađih internacionalnih festivala kratkog igranog filma u regionu, a održaće se od 4. do 7. jula u Bajinoj Bašti. Mlada glumica Maja Šuša glavni je "krivac" što se ova manifestacije dešava svake godine u predivnom ambijentu, a za samo šest godina već je iznedrila nove zvezde.

foto: Aleksandra Poguberov

Šta nas sve očekuje na ovogodišnjem Bašta festu, a koji su noviteti u odnosu na prethodne godine? Očekuju nas četiri večeri filmova i žurki na otvorenom, pedantno napravljen, besplatan program, dnevni izleti na predivne lokacije ovog predela, planinu Taru, reku Drinu i jezera Perućac i Zaovine. Prvi put imamo i drugi open er u centru grada, gde će biti prikazan revijalni program festivala "Poljska u fokusu", predstavljanje filmskog festivala "Short Waves" iz Poznanja, Poljske.

Koji je bio koncept po kome ste s Nikolom Ljucom formirali selekciju? Samostalno sam radila predselekciju, a zatim sa Nikolom postepeno sužavamo izbor filmova. Već smo se uhodali i povezali u ukusima i onome šta je Bašta fest.

Na festivalu će publika moći da pogleda samo četiri domaća filma (takmičarski program). Da li nije bilo interesovanja kod autora ili je na konkurs pristiglo malo prijava? Gde smo mi kad stanemo na crtu s mladim autorima iz sveta? To nije samo, s obzirom na to da program ima 24 filma iz 18 zemalja. Srbija je najzastupljenija zemlja, što je i logično, jer želimo da istaknemo mlade autore iz zemlje i regiona. Interesovanje za Bašta fest je veliko i to je sigurno jedan od omiljenih festivala za mlade autore, a na konkurs je stiglo oko 750 prijava. Mislim da su naši autori po daru, pameti i zanimljivim idejama potpuno jednaki sa svojim kolegama iz sveta, samo ih sputava budžet i mogućnost da do njega dođu.

foto: Aleksandra Poguberov

Kojih pet naslova preporučujete iz glavnog programa? "Malo se sjećam tog dana" glumca Leona Lučeva, koji se ovde oprobao kao reditelj. Holandski "Dante vs Muhamed Ali", danski "Zvuk neočekivane smrti", austrijski "Dečko zaprosi svoju devojku na planini". Ne mogu da ne pomenem film zatvaranja - "Zlogonje" debitantsko ostvarenje reditelja Raška Miljkovića.

Da li postoje neki filmovi s Bašta festa koji su zaista dubinski promenili vaš stav i pogled na svet i društvo? Najzanimljivije kod selekcije Bašta festa mi je što dobiješ neki mali presek onoga o čemu mladi reditelji širom sveta razmišljaju i što ih se tiče. A različiti pogledi na svet umeju dobro da pomere i potpuno promene percepciju.

foto: Aleksandra Poguberov

Koliko zbog Bašta festa trpi vaša glumačka karijera? Kako ćete provesti leto i da li ćete snimati neki film ili TV seriju?

Odmalena sam radila više stvari istovremeno i nekako sam navikla da funkcionišem u tim paralelnim tokovima. A i smatram da čovek nema pravo sebe da sputava u određeni okvir, pa pišem, glumim, radim festivale, kako već dođe. Kad se završi Bašta fest, radujem se nekom brzom odlasku na more i ostalim letnjim festivalima. A nakon toga me čeka završetak snimanja debitantskog dugometražnog filma Ivana Bakrača "Posle zime" i početak snimanja filma rediteljke Katarine Koljević pod radnim naslovom "Porodični odmor".

Kurir.rs / Ljubomir Radanov / Foto: Aleksandra Poguberov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track