Najnovije vesti

PAMTITE GA IZ DOMA ZA VEŠANJE! Davor se navukao na HEROIN, postao alkoholičar, pa upao u ozbiljnu depresiju koja mu je PRESUDILA!
Foto: Printscreen

TEŠKA BORBA

PAMTITE GA IZ DOMA ZA VEŠANJE! Davor se navukao na HEROIN, postao alkoholičar, pa upao u ozbiljnu depresiju koja mu je PRESUDILA!

Pop kultura

Davor Dujmović je bio jedna od najsjajnijih zvezda domaće glumačke scene, a najpoznatiji je po ulozi Perhana u filmu "Dom za vešanje". Izvršio je samoubistvo vešanjem 31. maja 1999. godine. Imao je 30 godina.

Dujmović je bio talenat kakav se retko viđa, a u svet filma ušao je potpuno slučajno.

Rođen je u Sarajevu, u siromašnoj porodici. Želeo je da svira klavir.

"Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vežbao", pričao je Davor o svom iskustvu u muzičkoj školi.

Kao dečak imao je običaj da posle nastave svrati kod svog oca, koji je tada radio na pijaci Markale.

Desilo se da je svratio na sok u obližnji restoran, baš kad su tu došli Emir Kusturica i njegov asistent, Ćiro Mandić. Pozvali su ga na audiciju za film “Otac na službenom putu” i na probnom snimanju se pokazalo da je savršen za ulogu.

Posle filma "Otac na službenom putu", koji je nagrađen Zlatnom palmom u Kanu, odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspelo i kasnije više nije ni pokušavao.

"U šali kažem da bih išao na Akademiju pod uslovom da predajem. Mislim da nije bilo potrebe, jer sam mislio da se glumom bavim dok se ne zasitim, dok se publika i kamera ne zasite mene. Ja u stvari nikad nisam imao nameru da budem glumac", priznao je jednom prilikom.

S nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u filmu Emira Kusturice, "Dom za vešanje".

"Perhan je došao kao sudbina da dobijem glavnu ulogu posle filma "Otac na službenom putu". Perhan je kult nečeg ciganskog i biće to još dvesta godina", rekao je u jednom intervjuu.

Ta uloga donela mu je titulu jednog od pet najboljih glumaca u Evropi, a on i njegova partnerka u filmu (Azra) Sinolička Trpkova proglašeni su za najbolji glumački par u bivšoj Jugoslaviji. Nadimak Perhan ostao mu je zauvek

Poredili su ga s Dastinom Hofmanom i činilo se da mu se smeši svetska karijera, ali...

Početkom devedesetih Davor se navukao na heroin. Pokušavao je da se leči u nekoliko navrata, ali bezuspešno.

"Ono što donosi heroin ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo "ja sam mal' pa sam radoznal", ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću", govorio je.

Rat ga je zatekao u Sarajevu, odakle odlazi u Beograd. U tom periodu snimio je još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji "Underground", nedavno proglašen za najbolji film na Balkanu. Po završetku rata seli se u Banjaluku, a zatim u Sloveniju, kod devojke. U to vreme borio se s jakom depresijom i alkoholizmom.

Znao je da kaže: "Čekam da se zemljina kugla smiri". Voleo je Stonse, Stinga i Boba Marlija.

31. maja 1999. godine se obesio u Novom Mestu.

Kurir.rs/Noizz/Foto: Printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...