PRE 33 GODINE NAPUSTILA NAS JE GORDANA KOSANOVIĆ: Tužna priča glavne glumice filma Čuvar plaže u zimskom periodu!
Foto: Printscreen

Sećanje

PRE 33 GODINE NAPUSTILA NAS JE GORDANA KOSANOVIĆ: Tužna priča glavne glumice filma Čuvar plaže u zimskom periodu!

Pop kultura -

Na današnji dan pre 33. godine iznenada nakon teške bolesti preminula je glumica Gordana Kosanović.

Veče sećanja posvećeno zvezdi filma "Čuvar plaže u zimskog periodu" biće održano večeras u 19 sati u Narodnoj biblioteci u Ljigu, koja je zavičajno vezana za selo Dići, gde je ova dramska umetnica sahranjena.

foto: Privatna Arhiva

Gordana je prvi put na filmu igrala 1976. godine u "Vrhovima Zelengore" Zdravka Velimirovića. Iste godine dobija i ulogu u filmu "Čuvar plaže" u režiji Gorana Paskaljevića. Igrala je u filmovima "Osvajanje slobode" u režiji Zdravka Šotre i "Usijanje" Bore Draškovića i "Piknik u Topoli".

Napravila je veliku karijeru u Nemačkoj kao član teatra Roberta Đulija. Većina Gordaninih predstava rađenih u Teatru na Ruru snimljena je i emitovana na nemačkoj televiziji. Jedino nije sačuvana njena poslednja predstava "Lulu", koju je igrala tri meseca pre smrti, teško bolesna.

Umrla je sa samo 33 godine na svoj rođendan, 8. avgusta 1986, i po sopstvenoj želji, sahranjena u Dićima pored svoje bake Mašinke. Posle njene smrti, pozorište u Milhajmu ustanovilo je nagradu "Gordana Kosanović", koja se dodeljuje svake druge godine. Šteta samo što se Gordane u našoj zemlji retko ko seća...

Danas će o njoj govoriti njen klasić Radoš Bajić i biće prikazan dokumentarni film, a na večeri sećanja biće prisutna i njena porodica.

foto: Dragana Udovičić

Kurir / Foto: Printsreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja