ŠOTRA SNIMA FILM I SERIJU PO ROMANU VUKA DRAŠKOVIĆA! Milan Marić igra kralja Aleksandra!
Foto: Dragana Udovičić

u pripremi

ŠOTRA SNIMA FILM I SERIJU PO ROMANU VUKA DRAŠKOVIĆA! Milan Marić igra kralja Aleksandra!

Pop kultura -

On je sa 24 godine postao vrhovni komandant. Njemu je sudbina namenila veoma složenu istorijsku ulogu - da ostvari težnje Južnih Slovena, da ih ujedini u novu državu Jugoslaviju, kaže reditelj

Reditelj Zdravko Šotra potpisao je ugovor o snimanju filma i TV serije o kralju Aleksandru Karađorđeviću.

foto: Marina Lopičić

Slavni reditelj radiće ekranizaciju romana "Aleksandar od Jugoslavije" autora Vuka Draškovića, a za glavnu ulogu kandidat je Milan Marić.

"Nemojte mene pitati o kastingu, već reditelja. Zadovoljan sam što će se po mom romanu o kralju Aleksandru Karađorđeviću snimiti TV serija i film. Francuzi su imali Bonapartu, Nemci Bizmarka, Italijani Garibaldija, a mi Srbi Aleksandra. On je, po mom mišljenju, najveći državnik u istoriji Srba. Od velikog Aleksandra veće je samo naše ogrešenje o njega. Mislim da je izbor Zdravka Šotre za scenaristu i režisera serije i filma najbolja odluka jer je u pitanju nesporno veliko ime naše kinematografije", kaže Vuk Drašković za Kurir.

foto: Marina Lopičić

Zdravko Šotra naglašava da je roman Vuka Draškovića inspirativan za filmsku adaptaciju. "Aleksandar je sa 24 godine vrhovni komandant srpske vojske u pobedonosnim balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu, u kojem je zadivio svet sjajnim pobedama. Njemu je sudbina namenila veoma složenu istorijsku ulogu - da ostvari davnašnje težnje Južnih Slovena, da ih ujedini u novu državu Jugoslaviju. To se kosilo sa interesima mnogih, ne samo u zemlji. Oko Musolinija se okupljaju svi koji Aleksandru rade o glavi. U Marselju, 1934. godine, dok desetine hiljada Francuza frenetično dočekuje slavnog ratnog saveznika, ubica iz bugarskog VMRO ispaljuje smrtonosne hice. Aleksandar gine kao prva žrtva fašizma u Evropi", smatra reditelj.

foto: Wikipedia

Drašković kaže da nepravda prema Aleksandru ničim ne može biti ispravljena. "Moj roman, serija i film doprineće da i Aleksandar i njegovo veliko delo budu izbavljeni iz komunističke tamnice zaborava. Mi danas živimo Aleksandrovo proročanstvo:"Nije Jugoslavija greška, greška smo svi mi ovakvi kakvi smo." Očekujem da uskoro u centru Beograda, između Starog i Novog dvora, postavimo spomenik velikom Aleksandru, kako je i najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić", kaže Drašković.

Ambiciozno EKRANIZUJU I ĆOSIĆA Televizija Nova S planira da ekranizuje i dela Dobrice Ćosića "Vreme smrti" i "Vreme zla" i rad na ovim projektima je u toku. Od septembra kreće sa emitovanjem serija "Ujka - novi horizonti" Srđe Anđelića, a mesec dana kasnije biće premijera druge sezone "Senki nad Balkanom" Dragana Bjelogrlića. U produkciji "Junajted medije" snima se i četvrta sezona "Ubica mog oca", ali i nova sezona "Žigosanih u reketu".

(Kurir.rs / Ljubomir Radanov / Foto: Marina Lopičić, Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track