POČEO JE JUBILARNI SARAJEVO FILM FESTIVAL: Božo Vrećo stigao u roze haljini, a Veljača se prisetila svog prvog pojavljivanja! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

SVEČANO

POČEO JE JUBILARNI SARAJEVO FILM FESTIVAL: Božo Vrećo stigao u roze haljini, a Veljača se prisetila svog prvog pojavljivanja! (FOTO, VIDEO)

Pop kultura -

Počeo je jubilarni 25. Sarajevo Film Festival. Rekordan broj filmova - 270 u 18 programa, 53 filma u konkurenciji za Srce Sarajeva, novi crveni tepih… samo su deo svečane atmosfere jubilarnog izdanja.

"Sarajevo je fantastično, atmosfera je odlična i nadam se da će biti još ovakvih događaja",uzbuđeno je opisao otvarenje 25. Sarajevo Film Festivala Božo Vrećo koji se na crvenom tepihu pojavio u raskošnoj ružičastoj toaleti.

"Obožavam Sarajevo Film Festival. Prvi put sam na festivalu bila kada sam bila trudna 21. dan i to je bilo moje prvo pojavljivanje s trbuščićem, stoga mi je dolazak na ovaj festival uvek nekako poseban. Iako sam neke propustila zbog poslovnih obaveza, trudim se da dođem kad god mogu", ispričala je rediteljka Jelena Veljača koja se mnogobrojnim kolegama iz filmske industrije pridružila na crvenom tepihu.

Posebno uzbuđena na crvenom tepihu bila je glumica Ivana Roščić.

"Vrlo sam uzbuđena s obzirom na to da sam stigla tek kasno poslepodne. Uvek se radujem Sarajevu jer sam ovde i započela s "Ta divna splitska noć". Redovna sam gošća i radujem se ljudima koje ću sresti. Za Sarajevo me vežu prijatelji kojih ovdje imam jako puno i posebno se veselim večerašnjoj žurki", priznala je Ivana.

"Ove je godine rekordan broj filmova, ja ih imam dva i treći najavljujem. Ekipa je iz cele regije i drago mi je da je Sarajevo Film Festival, s kojim sam na neki način odrastao, dočekao svoje 25. izdanje", ponosno je istakao Emir Hadžihafizbegović, bosanskohercegovački pozorišni, televizijski i filmski glumac.

foto: Profimedia

Među prvima je stigao redatelj Robert Zuber, čija veza sa Sarajevo Film Festivalom traje već godinama, a otkriva i po čemu je ovaj festival posebniji od ostalih.

"Na Sarajevo Film Festival dolazim već zadnjih osam, devet godina. Ovoga puta i radimo i sarađujemo sa Sarajevo Film Festivalom na projektima koji će uskoro započeti. Mislim da je ono što izdvaja ovaj filmski festival od ostalih svakako i činjenica da svi koji dolazimo ovde imamo priliku da obnovimo kontakte, započnemo nove projekte, a u filmskoj industriji to je velika nužnost tako da je Sarajevo Film Festival postao centralna tačka ove industrije", ispričao je Robert.

Gosti Crvenog tepiha su i Danis Tanović, Ivana Roščić, Goran Bogdan, Saša Lošić, Branko Đurić, Tanja Ribič, Nikola Kojo, Alma Prica, Jadranka Đokić, Gordana Boban, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Branimir Popović, Jasna Žalica, Pjer Žalica, Jelena Veljača, Amra Silajdžić Džeko, Sarah Čerkez. Na svečanost ceremonije otvaranja dolaze i Abdulah Skaka, Milan Bandić, Ivan Vuković, Edin Forto, Elmedin Konaković, Mirvad Kurić i Nermin Muzur.

U poslepodnevnim satima, publiku i brojne goste Sarajeva dočekala je ulična parada "Umetnost u pokretu" s oko 200 umetnika.

foto: Printscreen/Youtube/Klix

Kurir.rs/Story.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja