LAZAR RISTOVSKI O TRCI ZA ZLATNU STATUETU: Vreme je da Srbija dobije prvog Oskara
Foto: Dragana Udovičić

Samouveren

LAZAR RISTOVSKI O TRCI ZA ZLATNU STATUETU: Vreme je da Srbija dobije prvog Oskara

Pop kultura -

Ako bi „Kralj Petar Prvi“ prošao, to bi bilo značajno I sa umetničke strane, ali i sa istorijske, jer bi onda Evropa i ceo svet videli kakvu je žrtvu Srbija podnela u Velikom ratu

Na konkursu Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) za srpskog kandidata za američkog Oskara prijavljeno je ukupno pet filmova - „Delirijum tremens“ Gorana Markovića, „Kralj Petar Prvi“ Petra Ristovskog, „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ Gorana Radovanovića, „Reži“ Koste Đorđevića i „Teret“ Ognjena Glavonića.

Istorijski spektakl „Kralj Petar Prvi“ Petra Ristovskog govori o nekim od najtežih trenutaka u modernoj srpskoj istoriji, s početka Prvog svetskog rata, a naslovnu ulogu igra Lazar Ristovski, s kojim smo i razgovarali o izgledima njihovog ostvarenja u trci za Oskara.

- Bili bismo srećni da naš film na kraju bude izabran kao srpski predstavnik za prestižnu nagradu. Mislim da bi to bilo značajno i sa umetničke strane, ali i sa istorijske, jer bi onda stvarno Evropa i ceo svet videli kakvu je žrtvu Srbija podnela u Velikom ratu. Pored svih marginalizovanja Srbije prilikom proslave stogodišnjice Prvog svetskog rata, ovo bi bila istinska satisfakcija u svakom smislu - iskren je Ristovski, koji smatra da je ovo vrsta filma koju bi članovi Američke akademije dočekali s radošću:

- Smatram da bi bili zadovoljni jer je naš film ujedno i istorijski spektakl, ali i priča o malim ljudima, kakve oni znaju da cene.

Na pitanje kakve izglede ima „Kralj Petar Prvi“ u odnosu na druge prijavljene filmove, glumac ističe:

- Ne želim da komentarišem druge filmove. Ne bi bilo fer. Treba sačekati odluku komisije naše akademije, koja je sastavljena od naših kolega iz svih oblasti filmske industrije i u čiji sud moramo verovati. Ali želim da kažem da je možda napokon došlo vreme da Srbija dobije prvog Oskara.

Konačnu odluku o našem kandidatu za nagradu Oskar doneće polovinom septembra specijalna komisija AFUN, koja broji 24 člana.

Kurir.rs / Foto: damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track