Najnovije vesti

LAZAR RISTOVSKI O TRCI ZA ZLATNU STATUETU: Vreme je da Srbija dobije prvog Oskara
Foto: Dragana Udovičić

Samouveren

LAZAR RISTOVSKI O TRCI ZA ZLATNU STATUETU: Vreme je da Srbija dobije prvog Oskara

Pop kultura

Ako bi „Kralj Petar Prvi“ prošao, to bi bilo značajno I sa umetničke strane, ali i sa istorijske, jer bi onda Evropa i ceo svet videli kakvu je žrtvu Srbija podnela u Velikom ratu

Na konkursu Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) za srpskog kandidata za američkog Oskara prijavljeno je ukupno pet filmova - „Delirijum tremens“ Gorana Markovića, „Kralj Petar Prvi“ Petra Ristovskog, „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ Gorana Radovanovića, „Reži“ Koste Đorđevića i „Teret“ Ognjena Glavonića.


Istorijski spektakl „Kralj Petar Prvi“ Petra Ristovskog govori o nekim od najtežih trenutaka u modernoj srpskoj istoriji, s početka Prvog svetskog rata, a naslovnu ulogu igra Lazar Ristovski, s kojim smo i razgovarali o izgledima njihovog ostvarenja u trci za Oskara.

 

- Bili bismo srećni da naš film na kraju bude izabran kao srpski predstavnik za prestižnu nagradu. Mislim da bi to bilo značajno i sa umetničke strane, ali i sa istorijske, jer bi onda stvarno Evropa i ceo svet videli kakvu je žrtvu Srbija podnela u Velikom ratu. Pored svih marginalizovanja Srbije prilikom proslave stogodišnjice Prvog svetskog rata, ovo bi bila istinska satisfakcija u svakom smislu - iskren je Ristovski, koji smatra da je ovo vrsta filma koju bi članovi Američke akademije dočekali s radošću:

 

- Smatram da bi bili zadovoljni jer je naš film ujedno i istorijski spektakl, ali i priča o malim ljudima, kakve oni znaju da cene.

 

Na pitanje kakve izglede ima „Kralj Petar Prvi“ u odnosu na druge prijavljene filmove, glumac ističe:

 

- Ne želim da komentarišem druge filmove. Ne bi bilo fer. Treba sačekati odluku komisije naše akademije, koja je sastavljena od naših kolega iz svih oblasti filmske industrije i u čiji sud moramo verovati. Ali želim da kažem da je možda napokon došlo vreme da Srbija dobije prvog Oskara.


Konačnu odluku o našem kandidatu za nagradu Oskar doneće polovinom septembra specijalna komisija AFUN, koja broji 24 člana.

 

 

Kurir.rs / Foto: damir Dervišagić

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...