DA LI JE VREME DA SRBIJA DOBIJE PRVOG OSKARA: Film Petra i Lazara Ristovskog podelio javnost, a šta vi mislite! ANKETA
Foto: Dragana Udovičić

večito pitanje

DA LI JE VREME DA SRBIJA DOBIJE PRVOG OSKARA: Film Petra i Lazara Ristovskog podelio javnost, a šta vi mislite! ANKETA

Pop kultura -

Istorijski spektakl "Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog srpski je kandidat za nagradu Oskar Američke filmske akademije u kategoriji najbolji strani film, odlučio je juče većinom glasova Stručni odbor AFUN.

Pored debitantskog ostvarenja Petra Ristovskog, prijavljeni su bili i "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali" Gorana Radovanovića, "Delirijum tremens" Gorana Markovića, "Reži" Koste Đorđevića, "Teret" Ognjena Glavonića i "Šavovi" Miroslava Terzića.

"Kralj Petar Prvi" je dobio 10 glasova, "Šavovi" i "Delirijum tremens" po pet, a jedan od favorita iz senke "Teret" samo jedan.

Producent filma i glavni glumac Lazar Ristovski s velikim očekivanjima čeka objavu nominacija.

- Možda je vreme da Srbija dobije prvog Oskara. Mislim da bi to bilo značajno i sa umetničke strane strane, ali i sa istorijske, jer bi onda stvarno Evropa i ceo svet videli kakvu je žrtvu Srbija podnela u Velikom ratu. Pored svih marginalizovanja Srbije prilikom proslave stogodišnjice Prvog svetskog rata, ovo bi bila istinska satisfakcija u svakom smislu. Ovo je vrsta filma koju bi članovi američke akademije dočekali sa radošću, jer je naš film ujedno i istorijski spektakl, ali i priča o malim ljudima, kakvu oni znaju da cene - rekao je Ristovski za Kurir kad su objavljene nominacije.

foto: Promo

Jedan od članova AFUN Ivana Kronja smatra da je odluka da Ristovski bude naš kandidat dobra. - Kvaliteti ovog filma su fotografija, scenografija, fantastična gluma i režija, kao i sama tema koja doprinosi nacionalnoj kinematografiji - rekla je ona za Kurir. "Kralj Petar Prvi" nedavno je trijumfovao na velikom festivalu u Indiji, a reditelj

foto: Dragana Udovičić

Petar Ristovski je od naše ekipe saznao da će biti nacionalni kandidat.

- Hvala članovima komisije na glasovima, mislim da je "Kralj Petar" film koji zaslužuje da se nađe u trci za Oskara kao srpski predstavnik kako zbog svojih umetničkih i produkcionih kvaliteta, tako i zbog važnosti istorijskih trenutaka o kojima govori. Nadam se da će članovi Američke akademije u što većem broju videti film tokom promocije u Americi i da će ih ova priča, zasnovana na tragičnoj istini našeg naroda, emotivno uzdrmati, da će upoznati neustrašive Srbe, o kojima većina verovatno nikad nije ni čula.- izjavio je reditelj Petar Ristovski.

Autori iz Srbije imaju Oskara. Godine 1962. desetominutni animirani film našeg doajena Dušana Vukotića "Surogat" osvojio je Oskara za najbolji crtani film. Vukotić je prvi autor van Amerike koji je nagrađen u ovoj kategoriji.

Šta vi mislite? Kakve su nam sanše ove godine?

foto: Ana Paunković

Nekad redovno u završnici: Kusturici izmakao za dlaku

Šest filmova iz SFRJ bilo je nominovano za Oskara, ali ga nijedan nije dobio. U najboljih pet ušli su: "Cesta duga godinu dana" (1958), "Deveti krug" (1960), "Tri" (1966), "Skupljači perja" (1967), "Bitka na Neretvi" (1969) i "Otac na službenom putu" (1985). Na dodeli u martu 1986. Kusturica je čekao da čuje svoj ime (a sa njim i mnogi koji su tada pratili radio-prenos, jer televizijskog nije bilo), ali se to nije dogodilo. U Americi je njegov film proglašen za najbolji te godine, ali nije bio po volju akademije.

Kurir/ Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track