LAZAR RISTOVSKI O TRCI ZA OSKARA: Da nismo verovali, pobedili bi nas mrzitelji! Kralj Petar Prvi možda neće dobiti Oskara, ali će ga videti veliki deo sveta!
Foto: Zorana Jevtić

autorski tekst

LAZAR RISTOVSKI O TRCI ZA OSKARA: Da nismo verovali, pobedili bi nas mrzitelji! Kralj Petar Prvi možda neće dobiti Oskara, ali će ga videti veliki deo sveta!

Pop kultura -

Pravda je spora, ali ipak dostižna! Ili pravda je zadovoljena! Mi verovatno nećemo dobiti Oskara za ovaj film, kao što ga nisu dobili mnogi srpski filmovi pre nas, ali smo izborili šansu da "Kralja Petra" vidi veliki deo sveta i, svakako, oko 4.000 članova Američke filmske akademije.

foto: Printscreen/Youtube

Potrudićemo se da nađemo pare, da ih uložimo u prezentaciju filma kako bi svet video pravo lice Srbije i kako im u svesti ne bi ostala pogrešna slika iz Pariza, na proslavi stogodišnjice Prvog svetskog rata, ili slika iz Poljske na kojoj nije bilo Srbije, čiju je zasluženu slavu uzeo neko drugi.

"Kralj Petar Prvi" je film u koji smo uložili ne samo snagu već i veru, jer da nismo verovali, pobedili bi nas mrzitelji koji su bili aktivni u svojoj težnji da nas ometu na našem putu ka uspehu. Ti kvazipoznavaoci filma, kvaziintelektualci i kvazipoznavaoci ljudskosti i etike, a naročito kvazinacionalisti biće tužni jer je srpski kandidat za Oskara - "Kralj Petar Prvi".

Komisija naše akademije, u kojoj je bilo preko 20 eminentnih i priznatih filmskih stvaralaca iz svih oblasti; od glumaca, reditelja, scenografa, montažera, do kritičara, odlučila je u našu korist i hvala im na tom poverenju. Hvala svima onima koji su pomogli da se ovaj film snimi. Celoj ekipi, statistima koji su učestvovali u filmu. Zahvaljujem se svima, do poslednjeg sakupljača ispaljenih topovskih čaura.

foto: Promo

Film je sa više od 200.000 gledalaca bio jedan od najgledanijih u Srbiji. Tek je počeo svoj internacionalni život, a već je osvojio gran pri na festivalu u Indiji, kao i mnoštvo nagrada na domaćim festivalima. Ono što je za producenta važno jeste to što je prodat u nekoliko zemalja širom sveta. Ja sam rekao davno da je istinski heroj ovog filma Petar - kralj Petar Prvi i moj sin Petar, koji je režirao ovaj film. Napravili smo ga bez mržnje, kao što i kralj Petar nije mrzeo nikoga. Napravili smo jedan antiratni film koji govori o velikom zlu, ali u isto vreme i o velikom junaštvu i stradanju srpskog seljaka, koji je znao da reč otadžbina znači isto što i majka, što i zemlja, što i otac i sin. Ne bojim se patetike kao što se nismo bojali plemenite patetike ni u filmu. Svaka umetnost mora da bude patetična i da zrači emocijom, jer inače nije umetnost. Oskar, kako tek to zvuči patetično.

foto: Promo

A pitanje da li je baš "Kralj Petar" pogodan da nas predstavlja potkrepljujem činjenicom da je možda najveći reditelj svih vremena Džon Ford, koji je kao ratni dopisnik izveštavao s Krfa, rekao da srpski narod ima već gotov film o Velikom ratu, samo treba da oživi fotografiju kralja Petra na volovskim kolima.

Kurir.rs / Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track