DUGO PUTOVANJE KUĆI! Zavirite pre otvaranja na izložbu posvećenu kneginji Jelisaveti! (FOTO)
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Predmeti iz života poslednje jugoslovenske princeze

DUGO PUTOVANJE KUĆI! Zavirite pre otvaranja na izložbu posvećenu kneginji Jelisaveti! (FOTO)

Pop kultura -

U Istorijskom muzeju Srbije u nedelju će biti otvorena izložba "Dugo putovanje kući", koja je svojevrsni omaž kneginji Jelisaveti Karađorđević.

foto: Sonja Spasić

Publika će moći da se upozna sa životom jedine devojčice i poslednjeg deteta vladarskog doma Karađorđevića rođenoj u Kraljevini Jugoslaviji 1936, koja se posle višedecenijskog progona vratila u svoj rodni Beograd.

foto: Sonja Spasić

Postavka izložbe obuhvata dve celine uporedo predstavljene unutar jedinstvenog prostora galerije Istorijskog muzeja Srbije. Zamišljena kao simulakrum, koji sugeriše prostor kneginjinog stana u Beogradu, postavka sublimira javni i privatni aspekt života Jelisavete Karađorđević, prikazujući kako njenu biografiju u hronološkom nizu, tako i priču o njenom poreklu i precima kontekstualizovane u odgovarajućim mikrocelinama.

- Da nisam živela van Srbije, moj život sigurno ne bi bio toliko interesantan - kaže Jelisaveta za Kurir.

foto: Sonja Spasić

Ona je ponosna što će u naredna dva meseca publika moći da vidi predmete i dokumente kakvi su, recimo, dnevnici kneginje Olge Karađorđević, lepeza velike kneginje Elene Vladimirovne Romanove, kneginjine bake po majci, porcelanski servis Marije Pavlovne Demidove, tetke kneza Pavla, Faberžeovu malu svesku s nacrtima nakita, zastavu kneza Pavla, koja se inače nalazi u Oksfordu, u kome je studirao, ali i ličnu garderobu i aksesoar kneginje

foto: Sonja Spasić

Istorijski muzej prvi put priređuje izložbu neke žive ličnosti, a na dan otvaranja ulaz od 14 časova biće slobodan. Domaćin publici u 17 sati svake srede biće Jelisaveta na čajanki.

foto: Sonja Spasić

Kurir/ Foto: Sonja Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track