KIM KARDAŠIJAN BOLUJE OD NEIZLEČIVE BOLESTI: Držala je pod kontrolom 9 godina, a sada ne može da je ZAUSTAVI!
Foto: Profimedia

DUGOGODIŠNJA BORBA

KIM KARDAŠIJAN BOLUJE OD NEIZLEČIVE BOLESTI: Držala je pod kontrolom 9 godina, a sada ne može da je ZAUSTAVI!

Pop kultura -

Kim Kardašijan je do pre nekoliko godina uspevala je da psorijazu, hroničnu kožnu bolest drži pod kontrolom, ali u poslednje vreme ne krije da je uznapredovala i da više ne uspeva da je sakrije šminkom.

U početku Kim je imala psorijazu samo po rukama i nogama, ali nedavno je rekla kako joj se proširila na celo telo, čak i na lice, i da više ne uspeva da je drži pod kontrolom.

foto: Profimedia

Kim je prosrijaza dijagnostifikovana 2010. godine, a nasledila ju je od majke Kris Džener.

Psorijaza je hronična, neizlečiva i nezarazna bolest koju karakteriše pojava specifičnih mrlja roze bolje prekrivenih belim ljuskicama.

I pored višegodišnjih istraživanja specifični uzrok psorijaze u celosti nije poznat. Pretpostavlja se da bolest najverovatnije nastaje uzajamnim dejstvom naslednih (genetskih) faktora i različitih faktora sredine, kojima je okružen bolesnik u toku života.

foto: Profimedia

Psihički stres vrlo često prethodi prvom nastupu psorijaze, i u 30 do 40 odsto bolesnika može da uzrokuje pogoršanje kliničkog toka bolesti.

Sunčevo svetlo poboljšava kliničku sliku psorijaze kod većina pacijenata. Tako leti kod većine bolesnika dolazi do povlačenja psorijatičnih promena na koži.

Kim Krdašijan je u poslednjoj epizodi svog rijalitija otkrila i da ima psorijatični artritis- upalnu reumatski bolest koje se javlja kod osoba sa psorijazom.

Kao i za psorijazu, za psorijazni artritis, na žalost, nema leka, ali ako se bolest ne drži pod kontrolom može uticati na smanjenje pokretljivosti zglobova, a onda i proširivati na oči, gde se javljaju česti konjuktivitisi i suzenje očiju, a onda se bolest može preneti i na kardiovaskularni sistem. Doduše, bolest ima svoje faze smirivanja i buktanja, ali bez nekog jasnog uzročnika, pa je teško kontrolisati njeno javljanje.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Telegraf/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track