PRE 17 GODINA UMRLA JE CRNA PRINCEZA JUGOSLOVENSKOG ROKA: Njen sunovrat je pokrenula DROGA, završila je kao BESKUĆNIK i umrla u BEDI!
Foto: Printscreen/Youtube

tuga

PRE 17 GODINA UMRLA JE CRNA PRINCEZA JUGOSLOVENSKOG ROKA: Njen sunovrat je pokrenula DROGA, završila je kao BESKUĆNIK i umrla u BEDI!

Pop kultura -

Margita Stefanović Magi umrla je 18. septembra 2002. godine, pre tačno 17 godina. Najpoznatija je bila kao klavijaturistkinja beogradske rok grupe Ekatarina Velika.

Rođena je kao jedinica u porodici pozorišnog reditelja Slavoljuba Stefanovića-Ravasija. Završila je arhitekturu, ali je bila i školovani muzičar. Godine 1995. osniva bend EQV sa muzičarem Vladimirom Stojićem i izdaje „Ti si sav moj bol“ (nazvan po pesmi Ekatarine Velike) za bečku muzičku kuću „Coop Arts & Crafts Unlimited“.

Inače, Magi je bila i školovani muzičar i srednju muzičku školu završava u klasi sa Ivom Pogorelićem. Odbila je stipendiju za klavir na moskovskom konzervatorijumu, koju je dobio i Pogorelić i upisala arhitekturu, koji završava 1992.godine.

Muzici se potpuno posvetila kada je upoznala Milana Mladenovića, preko Gileta iz Električnog orgazma.

foto: Printscreen/Youtube

Posle raspada Ekatarine Velike, nastavila je da se bavi muzikom i sa nekoliko beogradskih muzičara osnivala je bend Kurajberi.

Krajem devedesetih svira sve manje i manje, pa je njeno poslednje muzičko delo muzika za predstavu rediteljke Hajdane Baletić „Kaput mrtvog čoveka".

Sve njene uspehe godinama je pritiskala borba s teškim narkoticima, koja je postala još intenzivnija kada joj je 1996. preminuo otac. Pokušavajući da ih se oslobodi, prodala je porodični stan i u predgrađu Beograda kupila dva manja, a ostatak novca iskoristila za putovanje u Indiju. Želja da u dalekoj zemlji u potpunosti promeni način života bila je još jedan neuspeli pokušaj, pa je po povratku kući povukla nove teške poteze. Prodala je oba stana i ubrzo potrošila sav novac, te postala beskućnica.

Potpuno nemoćna i usamljena, poslednje godine života provela je u napuštenoj garaži u beogradskom predgrađu Borči, a zatim u skloništu za beskućnike na Voždovcu. Bila je osuđena na milost prolaznika, humanitarnu pomoć i mrvice hrane koje su joj s vremena na vreme donosili njeni fanovi.

U avgustu 2002. godine je smeštena na Infektivnu kliniku u Beogradu, gde je preminula 18. septembra. Imala je 43 godine i bila je poslednja članica iz originalne postave grupe EKV-a. Uzrok smrti nije zvanično objavljen, ali se pretpostavlja da je umrla od posledica dugogodišnjeg konzumiranja droge.

foto: Printscreen/Youtube

Kurir.rs/Foto: Printscreen/youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track