DANAS JE ROĐENDAN PRINCA ROKENROLA: Prvi put se dodeljuje Milanova nagrada
Foto: Privatna Arhiva

VAŽAN DATUM

DANAS JE ROĐENDAN PRINCA ROKENROLA: Prvi put se dodeljuje Milanova nagrada

Pop kultura -

Na današnji dan rođen je legendarni pevač i gitarista grupe Ekatarina Velika Milan Mladenović, koji je preminuo u 36. godini posle bezuspešne borbe sa rakom pankreasa.

Neprevaziđeni rok muzičar i princ rokenrola, čiji lik i delo i danas pamte i čuvaju njegovi verni fanovi, danas bi napunio 61 godinu. Zadužbina Milana Mladenovića danas će prvi put dodeliti nagradu koja nosi njegovo ime. Na konkurs za Milanovu nagradu prijavljeno 126 muzičkih dela iz svih država bivše Jugoslavije, a u finalu se našlo 12 pesma. Od bendova iz Srbije selekciju su prošli Artan Lili, Bohemija, Buč Kesidi, Hristina, EJO (Ethno Jazz Orchestra) i 3 mačke 100 godina.

Nagrada Milan Mladenović biće uručena danas u Narodnoj biblioteci Srbije, a pobednik će dobiti povelju i novčani deo od 2.000 evra.

Milan je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, a u šestoj godini se s roditeljima preselio se u Sarajevo. Tamo je živeo je nekoliko godina, a potom stigao u Beograd 1970. godine. Posle decenije življenja u prestonici, sa prijateljima Dušanom Kojićem i Ivanom Vdovićem osnovao je kultni bend Šarlo akrobata. I danas su aktuelne stvari „Niko kao ja“, „Ona se budi“, „Oko moje glave“, „Samo ponekad“. „Šarlo“ se ubrzo raspao zbog, kako je objavljeno, čestih nesuglasica Dušana i Milana.

Milan je posle godinu dana od tog raspada osnovao grupu Katarina II zajedno sa Dragomirom Mihailovićem, a njima su se pridružili klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi i basista Bojan Pačar. Katarina II je potom promenila ime u Ekatarina Velika, a priključuje im se bubnjar Ivan Fece Firči. Njihovi hitovi i danas se pevanju, počevši od „Ljubavi“, „Kruga“ i „Par godina za nas“.

Milan je bolovao od raka pankreasa, a preminuo je 5. novembra 1994. u Beogradu.

(Kurir.rs / Foto:Privatna Arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track