Najnovije vesti

SELEKCIJA JUGOSLOVENSKOG POZORIŠNOG FESTIVALA: Torbica, Kokan i Mađeli u trci za  nagrade u Užicu
Foto: Dado Djilas, Damir Dervišagić

ZANIMLJIVO

SELEKCIJA JUGOSLOVENSKOG POZORIŠNOG FESTIVALA: Torbica, Kokan i Mađeli u trci za nagrade u Užicu

Pop kultura

Moto festivala je „Ko su junaci našeg doba“ a publika će moći da pogleda sedam predstava. Na otvaranju biće izvedena „Nečista krv“
 

Veliki ponos malog grada!Uz ovu kratku definiciju za Užice i Srbiju velikog pozorišnog događaja, koju je juče izrekao selektor festivala Bojan Munjin, u Narodnom pozorištu u Užicu najavljen je 24. jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“.

Lažni idoli

Festival će biti održan od 5. do 12. novembra, a ovogodišnji moto je „Ko su junaci našag doba?“. Za nagrade će se, kako je rekao selektor Bojan Munjin, boriti sedam predstava sjajnih reditelja, od Igora Vuka Torbice, preko Kokana Mladenovića do Paola Mađelija.

- Radi se o renomiranim režiserima, o jako dobrim glumcima i značajnim temama. Izbor nije bilo lak, dosta je novih predstava, a naš zadatak bio je da izaberemo najbolje. Kao što pozorište uopšte živi s vremenom, i JPF u Užicu živi s vremenom, hoće da ga pokaže i da ga sledi - rekao je selektor Munjin.

- Želeli smo da ovogodišnjim izborom predstava tematizujemo to osećanje današnje civilizacije, koja, uz gomilu iluzornih nadanja, površnih atrakcija i lažnih idola, traži, ali ne pronalazi svoje prave vrednosti - reči su Munjina.

U selekciji ovogodišnjeg JPF u Užicu je sedam predstava, četiri su iz Srbije, dve iz Bosne i Hercegovine i jedna iz Hrvatske. Prvog dana festivala, 5. novembra, biće izvedena predstava Narodnog pozorišta iz Beograda „Nečista krv“ Borisava Stankovića, u režiji Milana Neškovića. Sledećeg dana na programu je predstava „Lorencačo“, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u režiji Borisa Liješevića. U četvrtak, 7. novembra, ponovo nastupa Jugoslovensko dramsko pozorište s predstavom „Vrat od stakla“ Biljane Srbljanović, u režiji Jagoša Markovića. U petak gosti Užica i JPF biće glumci „Kamernog teatra 55“ iz Sarajeva s predstavom „Sjećaš li se Doli Bel“ Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića. U subotu, 9. novembra, na programu je predstava „Tartif“, autorski projekat Igora Vuka Torbice, a sledećeg dana „Kavkaski krug kredom“ Bertolda Brehta u režiji Paola Mađelija, Narodnog pozorišta iz Sarajeva. Takmičarski deo festivala zatvoriće Satirično kazalište Kerempuh iz Zagreba predstavom „Blue Moon“, Damira Karakaša, u režiji Borisa Liješevića.

Podrška grada i države

- Mislim da će ovogodišnji festival potvrditi kvalitet i kvalitet, a kad to kažem, mislim na kvalitet i sa jedne i sa druge strane scene. Osnova ovog festivala i jeste kvalitet, i publika, i hvala publici što nas sve ove godine podržava - kaže Zoran Stamatović, direktor NP Užice.

Ovogodišnji festival, sa 4,5 miliona dinara podržao je Grad Užice iz gradskog budžeta, dok je Ministarstvo kulture izdvojilo 2,5 miliona dinara.

(Kurir.rs / Zoran Šaponjić / Foto:Dado Djilas, Damir Dervišagić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...