Najnovije vesti

1. OSOBA SA HIV VIRUSOM U JUGOSLAVIJI, ZABAVLJAO SE SA MAGI IZ BENDA EKV! Sonja Savić je posle Ivanove smrti ZAMRZELA Beograd, a preminuo je pre tačno 27 godina! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

princ panka

1. OSOBA SA HIV VIRUSOM U JUGOSLAVIJI, ZABAVLJAO SE SA MAGI IZ BENDA EKV! Sonja Savić je posle Ivanove smrti ZAMRZELA Beograd, a preminuo je pre tačno 27 godina! (VIDEO)

Pop kultura

Dan kada je otišao Vd. Kada je talenat u pitanju, nije moglo bolje. Kada je život u pitanju, nije moglo surovije.

Ivan Ivica Vdović preminuo je na današnji dan 1992. u 31. godini. Princ jugoslovenske andergraund scene, jedan od najboljih bubnjara u regionalnoj muzici i začetnik novog talasa koji je, što se još bolje vidi sa vremenske distance, bio revolucionar.

foto: Printscreen Youtube

Vd kako je glasio njegov nadimak (prijatelji su ga zvali i Ica), rodio se 14. marta 1961. u Beogradu, u tadašnjoj FNRJ.

Muzička priča Vda počela je u srednjoj školi. Kada je bio u trećem razredu, postao je član benda "Limunovo drvo" čiji su se članovi stalno menjali. U poslednjoj postavci grupe bili su Vdović, Milan Mladenović i Dušan Kojić - Koja koji su ubrzo formirali bend "Šarlo akrobata" (Vdović je pre toga svirao u "Suncokretima").

Kultni album "Akrobate" bio je "Bistriji ili tuplji čovek biva kad...". Ime mu je dao VD i to po omiljenom Vdovom citatu iz knjige "Pelagićev narodni učitelj" Vase Pelagića koji je voleo buntovni panker i Vukovac.

Grupa "Šarlo akrobata" raspala se 1981. oproštajnim koncertom u Ljubljani. Navodi se da je jedan od razloga raspada Vdova želja da u grupu dovede Gorana Vejvodu i Bebi Dol, što se Koji nije dopalo, iako je Miladenović video potencijal Vdovićevih ideja.

Zato nije ni slučajno što su Vd i Mladenović pokrenuli kultnu grupu Katarinu II. Zapravo, Vd je bio glavni pokretač, on je u grupu doveo Milana i Margitu Stefanović, sa kojom se i zabavljao.

Pored njih bend su činili i Bojan Pečar i Gagi Mihajlović i koji je 1985. napustio "priču".

Usledila je promena sastava u Ekatarina Velika i Vdovićev odlazak.

Te 1985. godine Vd, saznao je da je HIV pozitivan (navodno je bio prva zvanično registrovana osoba obolela od HIV-a u bivšoj Jugoslaviji).

Kako je izgledao i šta se dešavalo posle, otkrila je bila njegova bliska prijateljica i glumica Sonja Savić koja je rekla da je nakon njegove smti zamrzela Beograd:

"Te 1985. godine taj isti Ivica otišao je da se testira na neku čudnu bolest koja se pojavila u Beogradu. Vratio se i celom gradu je rekao da je zaražen AIDS-om. Ovo je jedan ružan i mali grad - okrenuo mu je leđa. A on je vrlo ponosno, dostojanstveno i skromno u svom balon mantilu još godinu i po dana svirao bubnjeve".

Kada je preminuo, Sonja Savić od čije se smrti pre dva dana navršilo 11 godina, tužnu vest je javila zajedničkom prijatelju Darku Rundeku.

"Kada me je pitao kako je umro, rekla sam da je samo pao sa kreveta u nekakvoj infektivnoj kesi koju niko nije hteo da podigne".

Vd. Muzika. Bunt. Talenat. Doslednost. Hrabost. Muzika - i 27 godina kasnije.

Kurir.rs/Žena/Foto: Printscreen, Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...