NAGRADA VELIKIĆU:  Čitanjem se stiče sloboda
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Slovenija

NAGRADA VELIKIĆU: Čitanjem se stiče sloboda

Pop kultura -

Pisac Dragan Velikić bio je gost Festivala Vilenica u Sloveniji i tom prilikom uručena mu je istoimena nagrada koja se dodeljuje 34. put najboljim piscima prema oceni žirija za sveukupan rad.

Koliko je ovo priznanje značajno, govore prethodni dobitnici među kojima su Peter Handke, Peter Esterhazi, Milan Kundera i drugi, a od srpskih pisaca su ga dobili Miodrag Pavlović i David Albahari.

Tokom sedmodnevnog boravka, kao gost festivala Velikić je održao književne večeri u Ljubljani, Kopru i Sežani.

„Čankarjeva založba“ objaviće na proleće Velikićev novi roman „Adresa“, a dosad je na slovenačkom jeziku objavljeno sedam njegovih knjiga.

Velikić je nakon primanja nagrade kazao da je prijatan osećaj biti u društvu prethodnih dobitnika.

- Knjiga je najvažnije mesto susreta sa savremenicima različitih mišljenja, ideja i poslova, sa drugim kulturama, sa onima koji su živeli juče, pre deset, pre stotinu ili pre hiljadu godina, sa svime što je postojalo i sa svime što može da postoji u svim vremenima i svim prostorima. Kroz tu komunikaciju stiče se bogatstvo koje nijedna svetska kriza ne može oduzeti. Zahvaljujući tom iskustvu, čitalac gradi vlastiti univerzum, oslobađa se zatočeništva prvog lica množine, prozire manipulaciju, ne pristaje da bude broj, nosi sopstveno ime i prezime. Zadovoljan je samo onaj ko je slobodan. Ko nije odsutan iz vlastitog života. Ko misli svojom glavom. A da bi se mislilo svojom glavom, potrebno je raditi na sebi, formirati pogled na svet - kaže pisac.

(Kurir.rs / M. C. / Foto:Aleksandar Jovanović Cile)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track