SVE SPREMNO ZA BELGRADE SAXPERIENCE: Premijera nove Sedlarove kompozicije na otvaranju!
Foto: Marina Lopičić

festival saksofona

SVE SPREMNO ZA BELGRADE SAXPERIENCE: Premijera nove Sedlarove kompozicije na otvaranju!

Pop kultura -

Tokom šest godina postojanja, na festivalu je nastalo deset kompozicija, i to za solo saksofon, saksofon u različitim kamernim sastavima, kao i solistički uz pratnju orkestra

Šesti međunarodni festival saksofona "Belgrade SAXperience" biće održan od 2. do 5. oktobra u Beogradu, a i ove godine premijerno će biti izvedena nova dela domaćih kompozitora specijalno naručena i komponovana za ovu priliku. Misija Belgrade SAXperience je da, kako najavljuju organizatori, pored promocije saksofona kroz različite muzičke žanrove, motiviše i promoviše domaće kompozitore da stvaraju nova dela za ovaj instrument.

Tokom šest godina postojanja, na festivalu je nastalo deset kompozicija, i to za solo saksofon, saksofon u različitim kamernim sastavima, kao i solistički uz pratnju orkestra. Svake godine, poručene kompozicije se premijerno izvode u glavnom programu festivala u renomiranim koncertnim dvoranama, a ostvarenja su interpretirali najveći svetski i domaći umetnici.

foto: Shutterstock

Od 2014. do danas za festival su komponovali renomirani kompozitori poput Ivana Jevtića, Ivana Brkljačića, Aleksandra Sedlara, Jovane Stefanović, Anje Gnjatović, Ognjena Popovića i Frančeska Santučija. Nove naručene kompozicije komponovali su Aleksandar Sedlar i mlada kompozitorka Irina Stefanović.

Sedlarovu kompoziciju "Tudor Etide" izvešće saksofonista Gordan Tudor u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu 2. oktobra. Gordan će premijerno izvesti još dve kompozicije Rija Node i Ante Grgina.

Delo Irine Stefanović "Evening Waves" premijerno će izvesti duo Prometheus i gudački kvintet u Svečanoj sali Skupštine Grada Beograda 4. oktobra.

Poslednje večeri festivala u 20 časova u sali Beogradske filharmonije petu, premijernu kompoziciju Filipa Lerua za saksofon i klavir, izvešće Klod Delangl, jedan od najboljih savremenih saksofonista i profesor na Pariskom konzervatorijumu. Ulaz na sve programe festivala je slobodan.

foto: Miloš Pantelić

Pored glavnog programa festival nudi i bogat prateći program.

Publika će osim nastupa u okviru glavnog programa, imati priliku da prisustvuje i dnevnim koncertima na različitim lokacijama u centru grada, majstorskim kursevima učesnika festivala, kao i večernjim SAXperience Nights Jam session-ima.

Tokom trajanja festivala u Kulturnom centru Beograda (9-13h) majstorske kurseve održaće saksofonisti Gordan Tudor (Hrvatska), Jorgos Ligeridis (Grčka), Klod Delangl (Francuska) i Džozef Abad (USA).

Kurir.rs / M. C. / Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track