PREMINULA SVETSKI POZNATA OPERSKA PEVAČICA! Otišla u legendu sa 74 godine zbog POVREDE koju je zadobila DAVNO! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

TUGA

PREMINULA SVETSKI POZNATA OPERSKA PEVAČICA! Otišla u legendu sa 74 godine zbog POVREDE koju je zadobila DAVNO! (VIDEO)

Pop kultura -

Čuvena operska pevačica i vodeći soprano Džesi Norman u Americi preminula je juče u 74. godini u Njujorku.

Džesi Norman je u Metropoliten operi igrala glavne uloge u najčuvenim operama. Preminula je juče od septičnog šoka i otkazivanja organa. Uzrok je povreda kičme koju je zadobila 2015. godine, piše u saopštenju njene porodice.

foto: Printscreen YT

Džesi je imala bogatu karijeru sa mnoštvo nagrada - pet put je osvojila Gremi, četiri puta za ploče i jedan za životno delo, 1997. godine "Kennedy Center Honorsin" joj je dodelio priznanje, a 2009. godine u njenim rukama završila je Nacionalna medalja umetnosti.

Njena karijera počela je kasnih šezdesetih. Džesi je nastupala u Verdijevim, Vagnerovim, Strausovim operama, a u operi Ektora Berlioza "Les Troyens" je 1983. debitovala u Metropoliten operi gde je imala 80 nastupa.

Generalni menadžer njujorške opere Piter Gelb, izjavio je juče da je Džesi jedna od najvećih umetnika koji je stupio na scenu Meta. Njen vokal je bio izuzetno bogat. Pevala je sa lakoćom, a najviše tonove izvodila je potpuno prirodno. Edvard Rotštajn je za "Njujork tajms" rekao da je njen glas "velika kuća zvuka".

Kurir.rs/Foto: Printscreen, Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja