Najnovije vesti

KUSTIN JESENJI POZORIŠNI FESTVAL:  Pozorišta iz Beograda, Novog Sada, Lođa i Jaroslavlja na Mećavniku  na Pozorišnom Kustendorfu
Foto: Profimedia

USKORO POČINJE

KUSTIN JESENJI POZORIŠNI FESTVAL: Pozorišta iz Beograda, Novog Sada, Lođa i Jaroslavlja na Mećavniku na Pozorišnom Kustendorfu

Pop kultura

Četvrti Pozorišni Kustendorf reditelja Emira Kusturice održaće se 25. i 26. oktobra na Mećavniku, saopštili su danas organizatori.

 

Pod sloganom "Društvo spektakla" festival će pokušati da odgonetne mesto i ulogu pozorišne umetnosti u aktuelnom društvu u kojoj je spektakl u osnovi svega i predstavlja ne samo osnovni element razonode već i samo srce nestvarnosti ovog društva, odnosno vladajući oblik života.

 

foto: Profimedia

Zadržavajući internacionalni karakter, u studentskom takmičarskom programu naći će se četiri predstave koje se nadmeću za nagradu "Zlatni list", dve iz Srbije i po jedna iz Rusije i Poljske. Akademija umetnosti u Novom Sadu, predstaviće se predstavom "Kiseonik", Ivana Viripajeva, Filmska akademija iz Lođa, Poljska, izvešće komad "Cena života", dobitnice Pulicerove nagrade, Martine Majok, Državna pozorišna akademija iz Jaroslavlja, Rusija, odigraće "Čehov.nekst" (Čehov.next) dok će se Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda predstaviti sa komadom "Džordž Kasplan", Frederika Sontaga, saopšteno je.

 

"Selekcija je bazirana na odnosu pojedinca i društva i problemima sveprisutnog nedostatka empatije. Sve predstave se bave osobama koje se nisu snašle u društvu pojedinaca i tragaju za sobom i svojim identitetom, kao uostalom i pozorište", rekao je selektor festivala, Milan Nešković o kriterijuma za takmičarski program.

 

U okviru revijalnog programa, gostovaće renomirana srpska pozorišta, Jugoslovensko dramsko pozorište sa nagrađivanom predstavom "Zašto je poludeo gospodin R." i Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom "Moje dete".

 

Drugog dana, reditelj i osnivač "Pozorišnog Kustendorfa", Emir Kusturica, moderiraće debatu sa istaknutim umetnicima na ovogodišnju temu "Pozorište u društvu spektakla".

 

foto: Profimedia

Kurir.rs/Z. Š./Foto: Profimedia

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...